dimarts, 22 de setembre del 2015

Els partits suïssos demanen al seu govern que faci de mitjancer entre Espanya i Catalunya

Dimarts  22.09.2015  15:06

PAÍS

Han presentat una interpel·lació al parlament federal defensant la democràcia.

 






Cinc consellers nacionals suïssos han adreçat una interpel·lació escrita al parlament suís perquè el govern del seu país faci de mitjancer entre Espanya i Catalunya. La pregunta que s’ha presentat és la següent: ‘Atesa la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal [govern] està preparat per a oferir “bons oficis” del nostre país i intervenir entre Madrid i Barcelona?’
Segons que informa la premsa suïssa, els signants de la petició són Mathias Reynard (Partit Socialista), Yannick Buttet (PDC, demòcrata-cristià), Oskar Freysinger (UDC, de dreta) Beat Flach (Verds Liberals) i Balthazar Glättli (Verds). L’únic partit que no ha signat és el PLR, liberal.

Heus ací el text de la interpel·lació traduït al català:


«Catalunya té una identitat forta i única, que es palesa no únicament en la llengua i la cultura pròpies, sinó també en les seves antigues institucions. El debat sobre la independència d’aquesta regió fa molt de temps que dura i s’ha revifat granment aquests últims anys: l’any 2012 la majoria dels diputats escollits eren favorables al ‘dret de decidir’ i el 2104 es va fer un referèndum sobre la independència de Catalunya (l’escrutini, amb una clara majoria del 80% a favor de la independència, va ser respost de seguida legalment per l’estat espanyol).

Tot i el blocatge de Madrid, Catalunya aspira a decidir democràticament el seu futur polític. El 3 d’agost, el president de Catalunya va dissoldre el parlament i va convocar eleccions plebiscitàries el 27 de setembre. Si les llistes pro-independentistes obtenen la majoria d’escons, Catalunya farà una declaració unilateral d’independència.

En resum, constatem:

Els catalans han expressat repetidament que tenen voluntat de decidir el seu futur polític,
L’executiu català ho ha intentat tot per complir el mandat democràtic i permetre als catalans de votar en un marc legal,

Els vets successius d’Espanya han exhaurit les vies legals disponibles a Catalunya,
La posició espanyola sembla contrària a la pràctica internacional adequada en els països democràtics,
L’executiu català ha decidit d’organitzar unes eleccions plebiscitàries,

Madrid, a través del president del seu govern, ha anunciat que en cas de victòria dels independentistes, consideraria il·legal la declaració d’independència.

Per tant, demanem al Consell Federal de respondre a la següent pregunta:

Atesa la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa, el Consell Federal està preparat per a oferir ‘bons oficis’ del nostre país i intervenir entre Madrid i Barcelona?»

Versió en francès: 

I aquí teniu la versió en llengua francesa:

«La Catalogne jouit d’une identité forte et particulière, s’inscrivant dans sa langue et sa culture mais aussi dans ses institutions centenaires. Le débat sur l’indépendance de cette région existe depuis longtemps mais a connu de nombreux rebondissements ces dernières années : victoire d’une majorité de députés favorables au « droit de décider» en 2012, référendum organisé en novembre 2014 sur l’indépendance de la Catalogne (le scrutin, qui a vu se dégager une majorité de 80% en faveur de l’indépendance, a été immédiatement contesté juridiquement par l’Etat espagnol).

Malgré le blocage de Madrid, la Catalogne aspire aujourd’hui à choisir démocratiquement son futur politique. Le 3 août dernier, le président de la Catalogne a dissout le parlement et convoqué des élections plébiscitaires pour le 27 septembre. Si les listes indépendantistes atteignent la majorité des sièges, la Catalogne fera une déclaration unilatérale d’indépendance.

En résumé, nous constatons que :

Le peuple catalan a exprimé de manière réitérée sa volonté de décider de son futur politique,
L’exécutif catalan a tout tenté pour accomplir son mandat démocratique : permettre aux Catalans de voter dans un cadre légal,

Les vetos successifs de l’Espagne ont épuisé les voies légales à disposition de la Catalogne,
La position espagnole semble contraire à la pratique internationale propre aux pays démocratiques,
L’exécutif catalan a décidé d’organiser des élections plébiscitaires,

Madrid, par la voix du président de son gouvernement, a annoncé qu’en cas de victoire des indépendantistes, il jugerait la déclaration d’indépendance illégale.

Dès lors, nous prions le Conseil fédéral de répondre à la question suivante :

Vu la neutralité et la tradition démocratique de la Suisse, le Conseil fédéral est-il prêt à proposer les « bons offices » de notre pays afin d’assurer une médiation entre Madrid et Barcelone?»


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/els-partits-suissos-demanen-al-govern-helvetic-que-faci-de-mitjancer-entre-espanya-i-catalunya/