dijous, 9 de juliol del 2015

La Generalitat posa en evidència l’estat espanyol en una conferència a París sobre l’assassinat de lluís Companys

Dijous, 9 de juliol de 2015 10:25 h

Denunciarà a nivell internacional la negativa de l’estat espanyol a retornar als seus propietaris la documentació catalana requisada pels nazis a París.



 
president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys,




El DIPLOCAT, la Delegació del Govern a França i Suïssa, i la Comissió de la Dignitat organitza aquest dijous a París una Conferència de premsa per recordar el 75è aniversari de l’arrest de Lluís Companys. 

La Conferència vol recordar els fets històrics de la detenció del president Companys a París el 1940 i denunciar a nivell internacional la negativa de l’estat espanyol a retornar als seus propietaris la documentació catalana requisada pels nazis a París.  

El proper 15 d’octubre es complirà 75 anys de l’assassinat del president Companys


Les tropes alemanyes van entrar a París el 14 de juny de 1940. Dos dies més tard, clausuraven les dues oficines que hi tenia la Generalitat de Catalunya. La documentació que hi van trobar i confiscar, la van fer arribar als seus aliats espanyols.

Alguns d’aquests papers van servir per trobar la pista del president de la Generalitat de Catalunya, Lluís Companys, que va ser detingut a la Bretanya francesa el dia 13 d’agost. Companys va ser deportat a Espanya i afusellat a Montjuïc, esdevenint l’únic president europeu que, havent estat escollit democràticament, ha estat assassinat.

Intervindran a la conferència de premsa Denis Peschanski, historiador i director de recerca al Centre National de la Recherche Scientifique, especialista en la França de Vichy; el filòleg i exdiputat Toni Strubell, que parlarà en nom de la Comissió de la Dignitat; i el delegat de la Generalitat de Catalunya a França i Suïssa, Martí Anglada, que a més exercirà de moderador. 


Durant l’acte es projectarà un breu extret dels documentals de Televisió de Catalunya “Lluís Companys, camins retrobats” i “El meu nom és Druillet”.  


Enllaç noticia :

http://www.directe.cat/noticia/418985/la-generalitat-posa-en-evidencia-lestat-espanyol-en-una-conferencia-a-paris-sobre-lassassi