dijous, 9 d’abril del 2015

S'ha mort el periodista Xavier Vinader

Dijous  09.04.2015  13:18

Referent del periodisme d'investigació, va ser un dels qui va investigar més a fons el terrorisme d'estat i l'extrema dreta. E.P.D.




Xavier Vinader



El periodista Xavier Vinader s'ha mort aquesta matinada a l'Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona a causa d'una pneumònia. Nascut a Sabadell, Vinader tenia 68 anys i va ser un referent del periodisme d'investigació i va ser un dels periodistes que va investigar més a fons el terrorisme d'estat. També va informar de la Revolució del Clavells portuguesa o la guerra de l'Afganistan.

El 1979 va publicar a la revista Interviú dos articles sobre l'extrema dreta al País Basc. Poc després, ETA va matar dos dels individus esmentats a l'article i això va fer que el 1981 l'Audiència espanyola el condemnés a set anys de presó, acusat d'imprudència temerària. Vinader es va exiliar i va tornar a Catalunya el 1984. Després de tres mesos empresont, va ser indultat. Va escriure a El Temps, La Vanguardia, El Mundo i Europa Press.

Va lliurar el seu valuós arxiu al Centre d'Estudis Històrics Internacionals de la Universitat de Barcelona i el 2007 la Generalitat li va atorgar la Creu de Sant Jordi.

El documental 'Xavier Vinader, periodista. Contra la guerra bruta', de Xavier Montanyà i Àngel Leiro, emès per TV3 fa unes poques setmanes, n'oferia un retrat centrat sobretot en les investigacions de Vinader en plena transició a l'estat espanyol, que demostren la connexió entre l'estat i grups terroristes.

Informació relacionada: 
Xavier Vinader: 'Em preocupa la mediocritat de les elits'
Xavier Vinader: 'L'extrema dreta arriba allà on la gent d’uniforme no pot arribar'
Xavier Vinader, un periodista contra la guerra bruta de l'estat


Ací podeu veure el documental que va emetre TV3 el febrer d'enguany:

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/programa/3alacarta/video/5466875/






Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticia/4239405/20150409/mort-periodista-xavier-vinader.html