dimarts, 3 de febrer del 2015

Descobreixen documents de Catalunya requisats per la Gestapo

03/02/2015

MEMÒRIA HISTÒRICA

Es tracta d'arxius de la Generalitat Republicana confiscats a París i lliurats a la policia espanyola

 

Xavier Lladó







La Comissió de la Dignitat ha anunciat en una roda de premsa que ha descobert documents de Catalunya requisats per la Gestapo. Els va localitzar l'historiador Jordi Oliva a l'Arxiu Militar d'Àvila. Es tracta de documentació “important” i “compromesa” de la Generalitat que el Govern es va endur a París durant l'exili. Quan l'any 1940 França va ser ocupada pels nazis, va ser intervinguda per la Gestapo, que la va lliurar a la policia espanyola.

Fa uns anys, Catalunya va recuperar una part d'aquests nous Papers que havien quedat a París, però la resta de documentació es troba a l'arxiu d'Àvila. Es tracta d'informes sobre la indústria catalana de guerra, documents sobre l'organització de l'exèrcit durant la Guerra Civil, la relació de morts a la rereguarda i, fins i tot, discursos de Companys.


El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Pep Cruanyes, ha explicat que és una documentació que ha de ser retornada perquè és “importantíssima” per a la història de Catalunya. Davant d'això, demanaran a l'Estat el seu retorn i animen la Generalitat a iniciar els tràmits perquè es faci efectiu.

En cas d'una possible negativa, Cruanyes ha recordat que l'Estat “té deure de restituir la documentació i el patrimoni a les víctimes de la repressió, complint així els principis de dret internacional”. “Si no ho aconseguim, seguirem denunciant a nivell internacional la cara veritable del govern espanyol”, ha reblat.

Enllaç Comissió de la Dignitat : http://www.comissiodeladignitat.cat/noticia/manifest-sobre-lestat-del-retorn-dels-papers-de-catalunya-en-els-76-anys-de-la-requisa



Enllaç noticia :

http://www.elsingular.cat/cat/notices/2015/02/descobreixen_documents_de_catalunya_requisats_per_la_gestapo_106167.php