diumenge, 11 de gener del 2015

Centenars de milers de manifestants a París clamen contra el gihadisme

Diumenge  11.01.2015  15:10

Els principals líders europeus són a la capital francesa per participar a la marxa multitudinària


Els carrers del centre de París s'han omplert per la manifestació de suport a les víctimes dels atacs gihadistes dels darrers dies a França, que va començar amb la matança al setmanari satíric Charlie Hebdo. La marxa ha començat a les 15:00, encapçalada pel president de França, François Hollande, qui va fer una crida als francesos a manifestar-se massivament i a defensar la unitat nacional en la mobilització.

EN DIRECTE: La manifestació a través de France 24:







Els principals líders europeus també són a París per assistir a la marxa. Hi ha la cancellera alemanya, Angela Merkel; el primer ministre britànic, David Cameron; l’italià Matteo Renzi; el finès Alexander Stubb; el luxemburguès Xavier Bettel, i el president espanyol, Mariano Rajoy, entre més. El nou president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i Donald Tusk, president del Consell, també han dit que hi serien. En total hi ha una cinquantena de dirigents.

Qui també ha viatjat a París per a condemnar els atacs que ha viscut la capital francesa és el president de la Generalitat, Artur Mas. Vol mostrar 'al màxim nivell la seva solidaritat amb les víctimes, les seves famílies i tot el poble de França’. Tampoc es perden la cita representants de CDC, UDC, ERC, PSC, PPC, ICV, EUiA i C’s, que han enviat representació a la 'Marxa republicana silenciosa’.

França ha reforçat la seguretat de París per encarar la manifestació, després de tres dies de violència. Com ha explicat el ministre de l’Interior, Bernard Cazeneuve, augmentaran els mitjans que protegeixen institucions i espais de culte. Cazeneuve ha explicat que s’han pres totes les mesures perquè la protesta tingui totes les condicions de seguretat necessàries.

La marxa comença a la plaça de la República i va cap a la plaça de la Nació. Té tres trajectes alternatius previstos: un pel boulevard Voltaire, un altre per les avingudes de la República i Philippe Auguste i, si fos necessari, n'hi hauria un tercer pel boulevard Charonne.

Reunió dels ministres de l'interior 

Els ministres de l'interior dels països europeus i dels EEUU que han viatjat a París per assistir a la manifestació s'han reunit amb el ministre de l'Interior francès, Bernard Cazeneuve. Han acordat reforçar la seva cooperació en el control dels desplaçaments aèris i en la lluita contar els 'vectors de radicalització', especialment a internet.

Milers de persones es manifesten per tot França 

La manifestació multitudinària del centre de París ha tingut unes quantes prèvies a diferents ciutats franceses. Milers de persones van sortir al carrer ahir per a condemnar els atacs que ha rebut la capital francesa en els darrers dies i que han deixat vint morts, entre els quals els tres gihadistes.

Per exemple, a Pau, al sud, hi va haver una manifestació de prop de quaranta mil persones; a Orléans, al centre de l’estat, s’hi van concentrar unes vint-i-dues mil persones, o a Niza, al sud, uns vint-i-cinc mil manifestants van ser els que van expressar lemes com ara ‘Jo sóc Charlie’, en suport al setmanari satíric.

Avui hi ha convocades més de vint concentracions a les principals ciutats, a més de la de París.
L'atac a França acaba amb vint morts

Després de tot un dia de persecucions a París i rodalia, els autors de l'atemptat al setmanari Charlie Hebdo i de l'assassinat d'una agent van acabar morts. La policia va fer un assalt simultani als dos punts on s'havien atrinxerat: per una banda, a l'est de París, en un supermercat jueu de Porte de Vincennes, on hi havia --retenint alguns ostatges-- Amedy Coulibaly, sospitós d'haver mort ahir una policia; per una altra, a la fàbrica de Dammartin-en-Goële, on els germans Kouachi, autors de l'atac d'abans-d'ahir a Charlie Hebdo, s'havien reclòs i retenien un altre ostatge. Finalment, tots tres van acabar morts, i també quatre dels ostatges del supermercat, com va confirmar el president francès, François Hollande.

VÍDEO de l'assalt al supermercat.
Coulibaly havia entrat a migdia al supermercat i hi va retenir diverses persones; ho va fer acompanyat de Hayat Boumeddiene. Se sospita que és el mateix autor de l'assassinat d'una agent dijous. La policia havia detingut dos dels familiars del sospitós i, si bé en un principi es va desconnectar aquell incident de l'atac a la redacció de Charlie Hebdo, finalment s'ha establert aquesta vinculació: pertanyia a la mateixa cèl·lula islamista que els germans Kouachi, els principals sospitosos de la matança de dimecres.

Alhora, havia començat l'assalt del Grup d'Intervenció de la Gendarmeria Nacional (GIGN) a la fàbrica de Dammartin-en-Goële (Sena i Marne) on hi havia els germans Kouachi, que també van morir.

Chérif i Saïd Kouachi eren cercats per la policia francesa des de l'assalt a la redacció del Charlie Hebdo, dimecres, on van morir assassinades 12 persones, entre les quals el director de la publicació i alguns dels principals dibuixants. Cap a les cinc de la tarda, la policia va assaltar l'edifici de l'empresa d'impressió de Dammartin-en-Goële on els dos germans s'havien atrinxerat amb un ostatge.

Amb tot, els diversos atacs gihadistes dels darrers dies a França ha acabat amb vint morts, inclosos els seus autors. Dimecres van assassinar deu periodistes de la revista satírica Charlie Hebdo i dos agenst de policia; dijous, una altra agent de policia, i divendres, quatre ostatges del supermercat jueu. També han mort els tres assaltants, abatuts per la policia.

Manuel Valls reconeix que hi ha hagut errors

El primer ministre francès, Manuel Valls, va admetre que el fet que hi hagi hagut disset víctimes mortals fa evident que hi ha hagut error en l'operació de les forces de seguretat. I va afirmar: 'França ha entrat en una guerra contra el terrorisme, no contra la religió ni contra l'Islam'.