dilluns, 17 de novembre del 2014

Enfrontament al govern espanyol per la mala gestió del 9-N

17/11/2014

CONSULTA 9-N

Diversos ministres critiquen Sáenz de Santamaría per la fallida tàctica dels "advocats de l'Estat"

 

Nerea Rodríguez


La vicepresidenta espanyola ultradretana del PP, Saénz de Santamaría


La mala gestió del 9-N duta a terme pel govern espanyol està provocant un enfrontament i fortes tensions dintre de l’Executiu que presideix Mariano Rajoy. Segons publica 'Vozpópuli’, hi ha un grup de ministre crítics amb aquesta gestió, anomenats com a G-4, del que formen part Ana Pastor, José Manuel García- Margallo, José Manuel Soria i Jorge Fernández Díaz. Les crítiques d’aquests quatre ministres es dirigeixen principalment contra la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría.

Segons aquest digital, aquests ministres creuen que dipositar en l'advocacia de l'Estat, el Constitucional i els fiscals tota la resposta al desafiament llançat des de la Generalitat s'ha revelat "un autèntic desastre". L'escrit de l'advocacia contra el 9-N va ser paper mullat. Els fiscals dubten ara de si denunciar o no el president de la Generalitat, Artur Mas. Fernández Díaz seria dels més crítics i mai hauria deixat en mans de Torres Dulce una qüestió tan decisiva, segons es comenta en el seu cercle de col·laboradors.


El G-4 es va plantejar, fins i tot, adoptar mesures preventives en el mateix moment en què la Generalitat va començar a moure fitxa per celebrar la consulta del 9-N. Van suggerir, per exemple, requisar les urnes en el dipòsit d'origen, un centre penitenciari de Lleida, o interceptar les paperetes, o bloquejar l’entrega de propaganda. Per no fer, es queixen, "ni tan sols es va obligar a tancar la web de la Generalitat", que va romandre oberta durant tot el procés de la consulta, fins i tot després de les dues suspensions cautelars del TC.

"Un desafiament polític d'aquesta envergadura precisa respostes polítiques de major importància. No es pot deixar tot en mans de l'advocacia de l'Estat. És un error", hauria comentat un dels ministres al·ludits. Tot i que el govern espanyol no va deixar d’insistir en tot moment que la consulta no se celebraria, el cert és que sí que va tenir lloc: “Van fallar les previsions, es va errar en el diagnòstic i es va actuar amb ingenuïtat de principiant”, diuen ministres crítics.

Per aquests membres del G-4, també va ser un error l’argument utilitzat per l’Executiu espanyol: que dos de cada tres catalans no havien votat. Però, si la consulta no es podia celebrar, perquè es fa al·lusió després al nombre de votants?, apunten.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/11/enfrontament_al_govern_espanyol_per_la_mala_gestio_del_9-n_104603.php