dilluns, 10 de novembre del 2014

Els mercats es prenen seriosament la independència catalana, segons Bloomberg

10/11/2014

CONSULTA 9-N

"Els inversors estan cada vegada més convençuts que el president català Artur Mas té una bona oportunitat de guanyar la seva aposta", afirma observant els bons


Lluís Bou






Els mercats s'estan prenent seriosament la possibilitat que Catalunya guanyi l'aposta per la seva independència, segons ha informat avui la cadena econòmica nord-americana Bloomberg. Els mercats actuen en sentit conservador i amb temor, si hi ha possibilitat d'un desequilibri penalitzen i si no en preveuen cap, premien. I ara preveuen una hipotètica ruptura de l'Estat espanyol.

Segons l'emissora, "la caiguda de preus en el mercat de bons suggereixen els inversors estan cada vegada més convençuts que el president català Artur Mas té una bona oportunitat de guanyar la seva aposta per l'autonomia". Bloomberg precisa que el motiu de la preocupació és que si Catalunya marxa sense assumir una part del deute espanyol, aquest serà astronòmic, i recorda unes paraules del president d'ERC, Oriol Junqueras, en aquest sentit.



"The region's indebtedness may surge by 90 billion euros if the region achieves sovereignty and takes on a share of the Spanish government's debt commensurate with public spending, according to Oriol Junqueras, who leads the separatist group Esquerra Republicana. The jump could be as much as 210 billion euros if it is based on how much revenue Catalonia generates, he told Bloomberg News last week."





Bloomberg pressiona perquè es dialogui sobre aquesta qüestió. "Les converses entre els administradors de fons i els dirigents catalans per garantir que el finançament es manté en el seu lloc en el cas d'un nou govern seria molt ben benvinguda. Seria encara millor si el govern espanyol iniciés un diàleg significatiu amb el moviment separatista per tal d'evitar aquestes conseqüències", afegeix.




Bloomberg recorda que el 81% dels electors que van votar Sí a l'Estat, van apostar per la independència, i en aquest aspecte. Adverteix que el moviment independentista pot créixer més si l'Estat espanyol segueix enrocat.


http://www.elsingular.cat/cat/notices/2014/11/els_mercats_es_prenen_seriosament_la_independencia_catalana_segons_bloomberg_104456.php