dijous, 24 de juliol del 2014

ICV també internacionalitza el procés

De Montevideo a Sardenya, els ecosocialistes també expliquen el 9-N


| Actualitzat el 23/07/2014 a les 23:59h
Jaume Bosch
Una de les obsessions dels partidaris del procés sobiranista és la seva internacionalització. Des del Govern, amb una maquinària justa però voluntarista; CiU, a la Internacional Liberal; ERC amb la presència de Marta Rovira durant quinze dies als EUA explicant a través de jornades polítiques organitzades pel departament d'Estat dels EUA; la CUP, a l'Amèrica Llatina. Una llista de la qual ICV-EUiA no vol quedar-ne exclosa.
D'aquesta manera, els ecosocialistes treuen pit de les seves relacions amb els Verds europeus i recorden que el paper d'Ska Keller en defensa de la consulta no s'entendria sense la feina de l'eurodiputat Raül Romeva o de l’Ernest Urtasun, actual cap de files. De fet, des d'ICV recorden que en la biosfera dels Verds cal tenir present que els dos únics partits de països sense estat membres de ple dret del Partit Verd Europeu són ICV i el Partit Verd escocès, que està pel sí a la independència en el referèndum del 18 de setembre. Des de la seu del passatge del Rellotge també fan memòria de les explicacions que sobre el procés van fer al president de Baden Wutemberg, dels Verds alemanys, Winfried Kretschmann. 
En el balanç, ICV afegeix que a l'octubre de l'any passat va presentar una ponència sobre el procés sobiranista en unes jornades organitzades per la Universitat de Tolosa de Llenguadoc, a la que varen assistir dirigents d’Europa Ecologia-Els Verds francesos.
A Itàlia, el partit Sinistra Ecologia Libertà, que lidera Niki Vendola, president de la regió de la Pulla -amb representació a la Càmera de Diputats, al Senat italià i al Parlament Europeu- es va trobar a l'Alguer amb ICV. El diputat al Parlament, Jaume Bosch i la diputada a Madrird, Laia Ortiz, i de SEL Sardenya -de la que en forma part l’exalcalde de l’Alguer Carlo Sechi-, es van reunir en una jornada sobre el dret a decidir a de Catalunya. De fet, la revista SEL News ha publicat en italià un article del mateix Jaume Bosch titulat “Què està passant a Catalunya?”, en el que explica el procés de Catalunya i el desvincula de les posicions de la Lliga Nord que, lògicament, creen tensions a les files de les esquerres italianes.

Europa enllà

Pel que fa a Llatinoamèrica, ICV insisteix en les seves relacions amb partits de l’esquerra llatinoamericana a través del Foro de Sao Paulo. Però, a més, la Fundació Nous Horitzons, el think tank de la formació, organitza cada dos anys conjuntament amb la Fundació Cadesyc, la fàbrica d'idees de l’MPP, ala esquerra del Frente Amplio, unes jornades a Montevideo a la que hi assisteixen molts partits llatinoamericans. 
En aquest sentit, ja l’any 2009 es va celebrar una trobada en la que varen participar Alex Mañas, responsable d’ICV de relacions amb Llatinoamèrica, el catedràtic de Ciència Política, Miquel Caminal (recentment desaparegut) i el diputat Jaume Bosch. Fa cinc anys, doncs, ICV va presentar dues ponències sobre el fet nacional català. "En aquella sessió hi va participar gent molt destacada com Pepe Mugica, actual president de l'Uruguai, Ricardo Patiño, actual ministre d'Afers Exteriors de l'Equador, o la directora de la Fundació Perseu Abramo, think tank del PT brasiler, el partit de govern de Brasil al costat de representants de partits de Bolívia, Argentina, Paraguai o Colòmbia", detalla el mateix Bosch a Nació Digital
Segons els ecosocialistes, des d’aquell moment s’han mantingut i incrementat els contactes. "Cada vegada que el ministre Patiño ha vingut a Barcelona s'ha entrevistat amb una delegació d'ICV", recorda Bosch que es mostra convençut de "l'interès" que desperta el procés. "Un interès que els ecosocialistes també volem explicar", apunta Bosch.