dimarts, 24 de juny del 2014

El Financial Times diu que els inversors a l'estat espanyol 'ignoren el risc' de la independència de Catalunya

Dimarts  24.06.2014  11:42

Autor/s: ACN

Un especial del rotatiu britànic sobre invertir a Espanya assenyala el procés català com el 'principal desafiament' de l'estat un cop superada la crisi econòmica








El diari britànic Financial Times admet que els inversors que fan inversions a l'estat espanyol 'ignoren el risc' de la independència de Catalunya. En una sèrie especial d'articles sobre Espanya ('Investing in Spain', pdf), el rotatiu menciona el procés català com 'el principal desafiament' de l'estat, i avisa que 'l'impacte financer de la secessió, sense mencionar les fissures polítiques i socials, no s'haurien de subestimar'. 'El govern central fa una defensa robusta contra el referèndum de Catalunya. Però amb les enquestes mostrant que la població catalana votaria per la independència, els inversors ignoren el risc polític a risc propi', destaca el diari.

En un dels articles sobre l'especial 'Invest in Spain' del Financial Times, la periodista Sarah Gordon avisa que
'els riscos continuen tot i la recuperació d'Espanya'. Gordon se centra en la situació financera i destaca l'atur com 'un dels molts factors' que podrien afectar els esforços del govern espanyol per impulsar reformes, però també hi afegeix Catalunya.

'Tenint en compte que la regió representa una cinquena part del PIB del país i que, d'acord amb les estimacions del govern català, fa unes transferències fiscals de més de 16.000 milions d'euros cada any, l'impacte financer de la secessió, sense mencionar les fissures polítiques i socials, no s'hauria de subestimar', destaca l'article.

Crisi de confiança

El Financial Times parla dels intents del govern espanyol de frenar la consulta, que creu que han mantingut els inversors allunyats del tema. Amb tot, en un altre article, el corresponsal Tobias Buck diu que Espanya entra en 'una crisi de confiança' mentre surt de la crisi econòmica, i assenyala de nou Catalunya com a principal 'desafiament'.

'Reconstruir la confiança en l'estat i les seves institucions serà un esforç d'Hèrcules, i aquesta vegada ni la Comissió Europea, ni el Banc Central Europeu ni el Fons Monetari Internacional podran ajudar', avisa el Financial Times. 'A Catalunya, més i més gent diu que no volen tenir res a veure amb l'Estat espanyol. Les pressions secessionistes augmenten, i arribaran a un punt crític el novembre, quan el govern regional planeja fer un referèndum sobre el futur polític de Catalunya', explica el diari.

El Financial Times diu que mentre que la monarquia 'sembla segura per les properes dècades' després de la transició cap a Felip VI, 'no es pot dir el mateix d'un altre dels pilars de l'estat', el sistema de les autonomies. 'El principal repte, sense dubte, és a Catalunya, on la desafecció amb Espanya ha arribat a tals proporcions que una gran part de la població, potser més de la meitat, busca una ruptura històrica amb la resta del país', diu el rotatiu, en l'article de Tobias Buck.

El diari britànic recorda que Mariano Rajoy creu que la consulta 'és il·legal' i té 'el suport del parlament espanyol i el tribunal constitucional'. El rotatiu avisa, però, que 'la majoria dels analistes comparteixen que una marxa enrere de Catalunya no està sobre la taula'. 'Si Madrid bloqueja el referèndum, s'espera que Mas convoqui eleccions anticipades amb l'esperança que li donin una gran majoria pels partits que donen suport a la independència', precisa el Financial Times.

Pel rotatiu, si les plebiscitàries donen aquest resultat, 'el nou parlament català podria estar temptat de fer una declaració unilateral d'independència, portant el país a una crisi constitucional sense precedents des de la transició d'Espanya a la democràcia a finals dels 70'.

'Les pors que Espanya s'encamini cap a un període d'inestabilitat política encara no ressonen entre els inversors', admet l'article de l'FT. 'El govern de Rajoy sembla que posi les seves esperances en l'elit comercial i la classe mitjana de la regió', diu el rotatiu, que afegeix que a Madrid assumeixen que 'tard o d'hora els riscos associats amb la independència crearà una divisió entre la societat catalana majoritària i el moviment secessionista'.

'És una esperança, però, que sembla de somiatruites, com a mínim', destaca el corresponsal de l'FT. 'La situació a Catalunya és volàtil, mentre que el país en general pateix una crisi de confiança en el sistema polític'. El rotatiu assegura que en un estat que encara viu les 'cicatrius de la guerra civil i la dictadura' no es poden 'subestimar les forces polítiques i socials que promouen l'estabilitat'. 'Però mai havia estat tan difícil predir el futur immediat d'Espanya', conclou.


http://www.vilaweb.cat/noticia/4199760/20140624/financial-times-diu-inversors-lestat-espanyol-ignoren-risc-independencia-catalunya.html