divendres, 28 de març del 2014

Les premonicions apocalíptiques de Margallo se'n van en orris

Dijous, 27 de març de 2014 14:15 h

Catalunya lidera el rànquing de captació d'inversions estrangeres a Europa per segon any consecutiu, segons el Financial Times. Felip Puig diu que les inversions "van com un tro"


Les amenaces del Ministre Margallo que ara fa un any pronosticava una fugida de les inversions a Catalunya a causa del procés sobiranista,s'han vist frustrades i no tenen cap sentit tal com demostra el baròmetre del Financial Times que situa per segon any consecutiu a Catalunya com el primer territori de l'Europa continental en captació d'inversions estrangeres amb 91 projectes per valor de prop de 2.000 milions, per sobre de Madrid que amb 51 projectes va captar 1.958 milions. El conseller Felip Puig, ha destacat en aquest sentit que, pel que diuen les dades el procés engegat per Catalunya de construir estructures d'estat el que està fent és incrementar les inversions que en els últims anys ''van com un tro''. 


 El 2013 Catalunya va batre el rècord en valor de les exportacions i en nombre d'empreses exportadores, que van superar per primera vegada les 49.000 societats, una xifra que torna a marcar un nou rècord històric, ha destacat el conseller durant l'acte durant l'acte de balanç d'internacionalització del 2013.

L'any 2013 ha servit per fixar un nou rècord històric per tercer any consecutiu del valor de les exportacions catalanes, en aquest cas amb una xifra de 58.359 milions, i que en cas de què a les xifres de vendes a l'estranger s'afegissin les vendes a la resta de l'estat, la xifra s'engreixeria amb 44.000 milions més.

Però no només es va batre el rècord amb valor d'exportacions, sinó que també el nombre d'empreses
que van decidir vendre fora van marcar un nou sostre històric fins arribar a les 49.050, un 6,8% més que el 2012. A més, d'aquestes empreses exportadores, també es va registrar un rècord amb la xifra de societats que en els últims quatre anys operen a l'estranger arribant al nombre de 14.680 companyies, un 6,4% més que el 2012, indicant la consolidació de la internacionalització del teixit empresarial català.

El conseller Puig ha reconegut que els últims mesos s'observa una certa desacceleració del ritme exportador que ha justificat pel refredament de l'activitat econòmica dels principals països europeus i de les regions emergents i pel fet que les empreses exportadores ja ho fan a un nivell molt alt i per tant cal ampliar la base d'empreses exportadores de Catalunya. També ha explicat que dues terceres parts del valor de les exportacions que fa Catalunya s'articulen a través de 25 empreses, cosa que marca els deures que ha de fer el Govern que han de passar per convèncer a més empreses, especialment petites i mitjanes, que han de buscar nous mercats. Per aquest any 2014, el Departament de Felip Puuig vol desplegar un programa concret focalitzat en el sector de les TIC i en el Tercer Sector per ajudar-les a sortir fora de Catalunya.

El conseller ha reflexionat que aquestes dades del 2013 el que indiquen és que les empreses quan prenen una decisió per invertir en un determinat territori no només ho fan per raó de factors de costos sinó que en la decisió final entren altres factors com la situació i el nivell de competitivitat. Puig ha afegit que en aquest cas, la decisió de l Unió Europea d'impulsar el corredor del mediterrani com un dels eixos estratègics del continent, farà que en un termini de tres o quatre anys Catalunya millori encara més aquest posicionament.

El baròmetre del Financial Times per mesurar el comportament de les inversions estrangeres per regions europees, col·loca a Catalunya per segon any consecutiu com la regió continental número u en captació d'inversions amb un valor de 2.997,30 milions repartits entre 91 projectes empresarials i que van suposar la creació de 7.427 llocs de treball.

El baròmetre del diari britànic col·loca a Catalunya en quart lloc si es tenen en compte totes les regions europees i s'inclouen també els territoris de fora del continent com són el 'South Est al Regne Unit, que ocupa el primer lloc amb 9.350 milions, el 'West Midlands' també el Regne Unit en segon lloc amb 3.806 milions i 'Ireland' en tercer lloc amb 3.782 milions. Madrid apareix en el lloc setè d'aquest rànquing amb 1.957 milions.

En l'àmbit de les inversions estrangeres, les dades procedents del Ministeri d'Economia també donen un bon resultat a Catalunya per al 2013 amb un total de 3.500 milions, una de les milors xifres registrades per Catalunya en els últims anys de la crisi.

La previsió per aquest any 2014 és de millorar els resultats, si es té en compte que en els dos primers mesos d'aquest any ja s'han tancat 12 projectes empresarials d'inversió estrangera que es donaran a conèixer pròximament.

Els 52 projectes materialitzats el 2013, 12 eren del sector de les TIC, 9 de l'automoció, 6 del químic i 6 del farmacèutic. Aquesta quatre sectors van absorbir 171 milions dels 222 totals, el 77%.