dimecres, 26 de març del 2014

La crònica: Sáenz de Santamaría, contra Margallo

26/03/2014

REFERENDUM

La vicepresidenta espanyola vol apartar el ministre del procés català. La premsa anglosaxona, favorable a la consulta. Al PSC se li compliquen les primàries.


Lluís Bou




Oriol Junqueras d'ERC, i A.S.Camacho
del PPC
 La vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, vol agafar les regnes del procés català a la Moncloa, que ara té el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García Margallo, pràcticament com a únic protagonista. Sáenz de Santamaría vol apartar el ministre. Segons expliquen fonts del PP al Parlament, la vicepresidenta intervindrà a partir d'ara més directament en la política catalana, i la primera visita serà diumenge a un acte dels populars de cara a les europees. Però no serà l'únic, adverteixen.

Les darreres actuacions de García Margallo respecte a Catalunya han estat un fiasco per a l'Estat. El titular d'Exteriors, que en el seu dia va
arribar a protagonitzar un dinar-col·loqui de 'La Vanguardia' com a portaveu oficiós de la Moncloa per a temes catalans, està ara molt qüestionat a la Moncloa després que va comparar el cas català amb el de Crimea. "El paral·lelisme és absolut", va indicar, mentre l'endemà 'The Washington Post' el desmentia en rodó. "Margallo, ui, és un personatge", afirmen al PP, ara que s'ha incorporat al grup de ministres crítics amb la vicepresidenta.


El president de la Generalitat, Artur Mas


Margallo ha estat un dels impulsors indirectes de la internacionalització del procés sobiranista català. Malgré lui. I un dels efectes és que la premsa anglosaxona observa cada cop de manera més favorable la consulta, mentre la posa sota els focus mundials. Ni la influència de José María Aznar sobre l'editor Ruport Murdoch ho ha pogut evitar. "El posicionament avui del 'Financial Times' i de la revista 'Time' després de la sentència del Constitucional contra la declaració de sobirania ha estat ràpid i clar", afirma una font del govern.

Tot va pel camí previst, assenyala un membre de l'executiva de CDC als passadissos del Parlament després de la decisió del Constitucional. "Ja estava descomptat que ens tombessin la declaració de sobirania, i també que el 8 d'abril vetin el traspàs de competències de referèndum a la Generalitat. L'única gran novetat de fet seria que il·legalitzessin l'Assemblea Nacional Catalana, això sí que tindria noves conseqüències: llavors l'Estat perdria segur", afegeix.


El diputat de la CUP David Fernàndez


A l'aparell del PSC se li estan complicant les primàries. La direcció vol que guanyi Jaume Collboni, i li ha facilitat un important desplegament mediàtic a les televisions. Diferents fonts socialistes apunten que aconseguirà el primer lloc a la primera volta de diumenge vinent. El problema, però, serà a la segona volta si l'altre candidat que diumenge també es classifica acaba aglutinant el vot dels crítics. Carmen Andrés, del PSC de Nou Barris, podria donar suport al candidat oficialista en aquesta segona volta, però Jordi Martí, Laia Bonet i Rocío Martínez Sampere no ho faran.


El líder de Ciudadanos, Albert Rivera


Ciutadans està pujant en intenció de vot, cosa que situa aquest partit espanyolista com a tercera força política. Però no us penseu que ho fa especialment al cinturó o a l'àrea metropolitana. On registra un increment percentualment més alt és a Tarragona, segons les enquestes de diversos partits.


http://www.elsingulardigital.cat/cat/notices/2014/03/la_cronica_saenz_de_santamaria_contra_margallo_99623.php