dimecres, 21 de juny del 2017

El TC anul·la el nom de la conselleria d'Afers Exteriors



PROCÉS CATALÀ







El Constitucional estima parcialment el conflicte de competències presentat pel govern espanyol








El Tribunal Constitucional, en una imatge d'arxiu | José M. Gutiérrez







El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat aquest dimecres el nom del departament d'Afers Exteriors que lidera el conseller Raül Romeva. Fa gairebé un any, el 29 de juny del 2016, el tribunal va aixecar la suspensió que pesava sobre la conselleria arran d'haver admès el recurs del govern espanyol per un conflicte de competències que ara s'ha estimat parcialment.


 

El recurs de l'executiu de Mariano Rajoy que els magistrats han resolt es dirigeix contra el decret de la Generalitat que regula el nom i les atribucions de la conselleria d'Exteriors adduint que el Govern ha envaït les seves competències exclusives en aquest camp. La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, va recordar aleshores que la Constitució "reserva" per a l'Estat la
capacitat d’establir relacions diplomàtiques i contraure obligacions amb tercers països, i va vincular la creació de la conselleria a la "finalitat declarada del president de la Generalitat d'internacionalitzar el procés".







L'1 de març del 2016, poc després de la suspensió cautelar del decret de la creació de la conselleria d'Exteriors, el Govern de la Generalitat va canviar el nom del departament. El que fins aleshores s'havia anomenat departament d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència es va passar a dir departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Tres mesos després, el juny del 2016, el TC va aixecar parcialment la suspensió però la va mantenir per a la denominació original de la conselleria argumentant que podria danyar la imatge exterior de l'Estat i generar confusió.







Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/133339/tc/anulla/nom/conselleria/afers/exteriors