dimarts, 13 de juny del 2017

DIRECTE: Iglesias defensa el dret a decidir "pactat" i Rajoy li respon que és "una fal·làcia"



ESPANYA - PROCÉS







El president espanyol intervé per sorpresa després de les dures crítiques de Montero a la corrupció. "Per perdre, qualsevol candidat és bo. Fins i tot Iglesias", assegura








DANI SÁNCHEZ UGART / MARIONA FERRER I FORNELLS Madrid


































Marano Rajoy, durant el debat de la moció de censura de Podem. EFE






Montero arrenca amb un discurs molt dur i Rajoy li respon

El debat ha arrencat amb el discurs de  Montero , que ha centrat el seu discurs a intentar desmuntar les corrupteles del partit del president espanyol, tot i que també ha parlat de Catalunya, amb una defensa del dret a decidir i en una crítica al model d'Estat. Montero ha construït el seu discurs desgranant l'estratègia que segons ella segueix el PP, i que passa per "l'ordre, unitat i aguantar", i rere la qual ha descrit una trama de corruptel·les i creació d'un sistema econòmic extractiu. 



El president espanyol li ha replicat, amb un discurs carregat de la ironia habitual, "l'ús inadequat" del dret a la moció de censura que segons ell ha fet Podem. "La seva única pretensió és donar espectacle", ha acusat Rajoy, que ha titllat la moció de "paròdia de censura". Ho demostra, segons ell, el fet que no tinguessin candidat: "Per perdre, qualsevol candidat val, fins i tot vostè, senyor Iglesias". El president espanyol ha considerat "barroera" la moció, que "no se sap si és contra el govern o contra la burgesia planetària". Per això, ha asseverat la derrota de la moció és una victòria per a l'Estat: "Espanya guanya i vostès perden". A més, ha comparat el candidat de Podem amb Marine Le Pen, perquè és "antieuropeu". 



"Si volien prendre el cel per assalt, s'han equivocat de porta", ha afegit un Rajoy que ha recordat a Podem que han anat perdent suport en les successives eleccions: "Com més el coneixen, menys el voten".





Pablo Iglesias, durant el debat de la moció de censura. EFE







Mentrestant, el candidat a la presidència, Pablo Iglesias, s'ha esforçat per presentar una imatge més pausada. En un discurs que ha arrencat saludant en les llengües oficials de l'Estat, Iglesias, abillat amb americana, ha incidit en les crítiques a la corrupció del PP i ha afirmat que "està en joc la salut de la democràcia": "Això s'ha d'acabar i de manera immediata, perquè Espanya no es mereix aquesta falta de vergonya". 



"Vostès han fet servir la por per robar", ha continuat un Iglesias que ha dedicat bona part del seu discurs inicial a incidir en les crítiques que ja havia vessat Montero: "Vostè passarà a la història com el president de la corrupció". El primer missatge concret ha estat per al PSOE, a qui ha estès la mà per fer fora Rajoy.



"Tant de bo ens posem d'acord per treure'ls del govern més aviat que tard", ha assenyalat, puntualitzant que Podem mai es posarà d'acord amb la "crossa taronja" de Ciutadans. Entonant un 'mea culpa', ha dit a Pedro Sánchez -sense escó al Congrés- que assumia els errors del passat, però que Podem es podia "equivocar" però "no dona aire als corruptes".



El president espanyol ha acusat el partit lila de "banalitzar" la corrupció, i ha defensat que tot i que al seu partit "hi ha hagut corruptes", la formació com a tal "no és corrupta" i Espanya "no és un país corrupte", perquè la corrupció "no és la regla sinó l'excepció". 



En la seva rèplica a Iglesias, Rajoy s'ha dedicat més a carregar contra el candidat que a defensar-se de les acusacions, fent un esforç per presentar el líder de la formació lila com un radical "inhabilitat" per ser president espanyol.



Rajoy ha considerat que el model defensat per Iglesias seria "letal" per a Espanya, i ha afegit que el candidat no ha de ser el president del govern espanyol "pel que ha dit i fet" al llarg del temps, i li ha censurat que estigui pensant només en la imatge i els minuts de televisió, tot menyspreant el parlament. Segons el raonament del president espanyol, a Iglesias "l'inhabilita" per ser president espanyol la seva actitud de crítica "impune" i genèrica a la casta, o la seva "malaltissa obsessió de marcar el terreny amb ratlla vermella entre el 'nosaltres' i els 'ells'". La moció, segons ell, és perquè el PSOE digui "de quin cantó de la ratlla està": "Fa servir vostè la moral com un fregall, i té una visió regeneradora abrasiva". 



En aquest punt, Rajoy ha tornat a fer-se un embolic amb les paraules, i ha preguntat a Iglesias:  "Vostè pensa abans de parlar o parla després de pensar?". A més ha censurat que per al candidat el parlament és "un lloc per muntar un pollastre". 



Defensa del dret a decidir 
"No tenen un projecte territorial a l'alçada del nostre país. Vostès creuen que Espanya és seva", ha dit la portaveu per arrencar el bloc en què ha defensat la plurinacionalitat, en què s'ha referit molt especialment a Catalunya. "Diuen que qui vol decidir trenca Espanya, però en decidir no es trenca res", i ha acusat el PP de "preferir que decideixin els voltors financers que els ciutadans": "Això no és ser patriota. Això és vendre la pàtria". 





Irene Montero i Pablo Iglesias, durant el debat de la moció de censura / EFE







A més, ha acusat el PP de fer "de l'anticatalanisme una bandera", i ha rememorat que ja el 2006 van "encendre la metxa" de l'actual situació, en dur al Tribunal Constitucional l'Estatut de Catalunya que havien aprovat els catalans en referèndum: "Van rebentar el marc de convivència".



Suport als "progressistes catalans"
Iglesias ha entrat en el terreny concret i històric -"Cal conèixer la història per fer front a la qüestió plurinacional i entendre la necessitat d'exercir el dret a decidir", ha dit-, però també ha incidit en presentar el PP com a culpable del problema territorial. "No volem que Catalunya se'n vagi, però si se'n va no serà per culpa de senyors com Tardà, sinó de vostès i els seus aliats que cada cop estan més lluny de la societat catalana", ha assenyalat en referència a Ciutadans. En una sola menció, i tal i com ja havia pactat amb els 'comuns', ha defensat un " referèndum amb garanties", així com una reforma de la Constitució perquè quedi clar el projecte plurinacional de l'Estat.



Rajoy li ha respost que la defensa del dret a decidir no és inherent a la democràcia. "Els que ho defensen volen una fal·làcia. Estem parlant d'un referèndum d'autodeterminació", i ha bromejat: "Veu com m'ha entès bé el senyor d'ERC?". Així, Rajoy ha tornat a apuntar la reforma constitucional com a única via per encaixar el referèndum, tot i que ell s'hi oposaria, perquè el projecte independentista, segons ell, "no va d'unir, sinó de disgregar", i posa en risc "el model de convivència". 



" No es pot fer una història d'Espanya des de la homogeneïtat. I feia falta que un polític espanyol ho digués des d'aquesta tribuna", ha dit Iglesias presentant-se com a peça d'entesa per evitar qualsevol tipus de "xantatge perquè els progressistes catalans es vegin com uns empestats". Ha trencat així una llança a favor de d'ERC, que té previst donar suport a la moció i ha recordat que "Catalunya ha estat sempre peça clau del canvi", però que actualment existeix una "estratègia negacionista per evitar que Catalunya formi part d'aquesta nova Espanya". En aquest sentit, ha acusat la monarquia borbònica de l'actual problema nacional d'Espanya i ha defensat la necessitat de " construir un esperit republicà" de la mà dels "germans catalans". Finalment, ha repassat un a un tots els sentiments nacionals de l'Estat -inclosos els castellans i manxecs-.



Rajoy ha defensat la "unitat de la nació" i ha mantingut la seva posició habitual que l'actual estat de les autonomies es va contruir "entre tots els espanyols", i seguirà sent així "mentre els espanyols no decideixin que és una cosa diferent". El president espanyol ha fet una defensa tancada de la sobirania nacional i el dret "de tots els espanyols" a decidir què ha de ser el seu país, i ha reptat Iglesias a dir si està d'acord o no amb aquesta afirmació. "La primera obligació d'un candidat a president del govern és explicar si creu en la unitat del seu país", ha afegit: "La resta són paraules o paraulotes". 



"No ens barallaran entre nosaltres", ha asseverat Montero, que ha reiterat que no volen que Catalunya marxi d'Espanya, però quan una nació demana decidir no es poden "fer el sord". També s'ha referit a l'operació Catalunya, liderada pel "comissari 'offshore' Villarejo", que va fabricar "proves falses" amb objectius partidistes, segons ha dit. 



En aquest punt, Rajoy ha negat que tingui capacitat de controlar els aparells de l'Estat: "Qui l'escolti es pensarà que sóc capaç de controlar fins als partits de futbol. Sense mitjans, en minoria i malgrat que vostès em vigilen". Rajoy ha negat tenir tics "autoritaris" i ha afegit que ell no intervé en la fiscalia, que actua "amb total independència", segons ell. "Compleixo les lleis, una altra cosa és que no li agradi el que faig. La qual cosa em gratifica", ha reblat. 



"Destituent"
El discurs de Montero està dissenyat per ser "destituent", segons fonts de Podem, amb l'objectiu de de denunciar tota la forma d'organització “trama” -des de la formació de les elits, a les reunions a la tribuna del Bernabéu- llistant els greuges que justifiquen fer fora Rajoy de la Moncloa. " Espanya està cansada que li robin", ha alertat, criticant que el PP actuï com si fos "impune" i "menyspreï la intel·ligència" del país. Montero, que no té límit de temps, i ha aprofitat per jugar amb els silencis perquè se sentin els retrets de la bancada popular.



Aquesta duresa ha dut Rajoy a acusar-los de mentir: "Necessiten les males notícies tant com menjar, i si no les hi ha és igual, perquè se les inventen". Segons ell, Podem "calúmnia" amb "garbuixos de grafiter". 



"Diuen que la moció de censura no val per res", ha dit Montoro, però l'ha comparat amb els moviments de resistència pacífica com el de Rosa Parks, per donar a entendre que s'ha sembrat la llavor per aconseguir-ho en el futur. "Avui és necessària, perquè aquest país no suporta més el seu govern", ha reblat per acabar un discurs que ha finalitzat citant el poema 'El Españolito' d'Antonio Machado.  



"Vostès tracten a Espanya amb la mateixa arrogància que m'estan tractant a mi ara", ha denunciat. Però la portaveu està convençuda que "cada cop més gent en aquest país sap que el PP els ha deixat sense res". "I per no tenir, ja no tenen ni por", ha afegit repassant un a un les desenes de casos de corrupció del "Génova 13" -de Gürtel a Rasputin-. "Demanin perdó i tornin tot el que ens han robat", ha reclamat.



La corrupció, de fet, ha gairebé monopolitzat els primers tres quarts d'hora del discurs de Montero, que després ha passat a criticar el model econòmic "extractiu" que segons ella ha imposat el PP, amb crítiques a l'amnistia fiscal -"la seva pàtria no és Espanya, és Panamà, quan es tracta de pagar impostos", ha dit- i al manteniment dels oligopolis, que, de nou, ha vinculat a la corrupció del partit del govern espanyol.



A més de les formacions integrades dins del grup parlamentari d’Units Podem i de Compromís, només ERC i Bildu votaran a favor del programa de govern que ha presentat  Iglesias. El PDECat i el PNB s’abstindran, igual que el PSOE, mentre que Ciutadans i els partits de la dreta integrats al grup mixt hi votaran en contra, juntament amb el PP.



Les propostes d'Iglesias
Iglesias busca amb aquest moviment recuperar el terreny perdut a favor del PSOE en les últimes enquestes d’intenció de vot, i marcar un perfil propi que l’alci entre els votants d’esquerres ara que la victòria de Pedro Sánchez a les primàries socialistes li disputa una bossa de votants al centreesquerra. Ha posat sobre la taula un paquet de fins a onze mesures contra la corrupció, que van d'una llei d'antiportes giratòries a acabar amb el secret bancari, passant per la creació d'una oficina per recuperar tots els diners defraudats i que una majoria qualificada del Congrés esculli el fiscal general de l'Estat.



Iglesias també ha posat sobre la taula un ampli paquet de mesures contra la pobresa energètica per impulsar una reforma del sistema elèctric per acabar amb les "pràctiques oligopòliques". Entre d'altres, recuperar les centrals hidroelèctiques que controlen empreses privades un com caduqui la seva concessió perquè "els ciutadans paguin menys en la seva factura", així com tancar totes les nuclears el 2024.



La votació final de la moció podria ser avui mateix, a última hora de la nit, o demà al matí. La intenció de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, era encabir tot el debat en un dia, però si el candidat o el govern espanyol s’estenen molt caldria ajornar la votació.



Suport dels alcaldes del canvi
Entre el públic ja hi ha els 'alcaldes' del canvi per donar suport a Iglesias. Un dels més matiners ha estat l'alcalde accidental de Barcelona, Gerardo Pisarello, a més del de Cadis, José María González 'Kichi', el de Santiago de Compostela, Martiño Noriego, Corunya, Xulio Ferreiro i Ferrol, JOrge Suárez. No hi ha, en canvi, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena. En lloc d'ella assisteix la portaveu del consistori, Rita Maestre, de Podem.






Enllaç noticia :