dijous, 4 de maig del 2017

Tardà, a Montoro: "Els catalans ja érem europeistes quan vostès cantaven el Cara al Sol"



PRESSUPOSTOS DE L'ESTAT







Estefania Molina
Foto: EFE
Madrid. Dimecres, 3 de maig de 2017

















Confessava aquest dimarts un membre del govern espanyol que a Moncloa s'esperaven la irrupció de la corrupció al Partit Popular durant el debat pels pressupostos generals de l'Estat. Així ha estat per la banda de PSOE, Unidos Podemos i confluències, com una forma d'enterbolir la victòria de Mariano Rajoy a l'hora de salvar la votació de les esmenes, gràcies les cessions fetes al pacte amb el PNB. Però cap acusació no ha molestat tant el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, com la del líder d'ERC, Joan Tardà, quan s'ha tornat amb una al·lusió explícita al franquisme per defensar l'independentisme.



"Els catalans ja érem europeistes quan vostès duien camisa blava i cantaven el Cara al Sol", deia Tardà a Montoro, enmig de crits de la bancada PP i un toc d'atenció de la presidenta del Congrés, Ana Pastor, qui li ha demanat "ser respectuosos". "És que el femer està a punt de vessar", es justificava el republicà, molest perquè el ministre havia afirmat que no hi hauria referèndum, que el seu discurs estava "demodé" i que la democràcia no era "consultar la comunitat de veïns". Això ha encès la bancada d'Esquerra, que ho ha rebut com una ofensa al sobiranisme, de forma que Tardà l'ha avisat que aviat el somriure li quedaria "congelat" perquè, d'urnes, n'hi hauria, ha afirmat.



La qüestió és que ERC ha convertit les reminiscències al passat i l'entramat presumptament clientelar a l'Estat en la pedra de toc per defensar l'esmena a la totalitat dels pressupostos. Tardà ha assegurat
que a Espanya hi havia una sort "d'oligarquia financera", que actuaria com a "secta contra la competitivitat". Parlava de les empreses constructores que són adjudicatàries de les grans infraestructures, com ara l'AVE, el Rodalies, la banca –on ha citat Rodrigo Rato, expresident de Bankia–. "Aquests pressupostos són els d'aquesta gent, és la radiografia d'una gran mentida", ha dit.



A Montoro tot això li ha fet riure, perquè ha arribat a afirmar que a ell el futbol li agradava, però que no en sabia res "d'una llotja" on es tancaven els negocis –la del Bernabéu–. "No sé a què ve aquesta teoria", deia entre rialles. Més tard, el d'Hisenda l'ha rebatut que el mercat català no s'estava desconnectant de l'espanyol, perquè el 60% de la producció es venia a la resta d'Espanya. "Entenc que vostè voldrà que les empreses importants també estiguin al seu territori, i no li puc desitjar més que el fracàs del seu projecte", s'ha vantat en al·lusió a l'Estat propi.



I enmig d'aquesta tessitura, Tardà ha recuperat el guant d'Unidos Podemos i ha celebrat la moció de censura que aquests volen presentar contra Rajoy, com a conseqüència de l'agreujament de la corrupció al PP. Però a Montoro, qualsevol al·lusió a l'expresident de la Comunitat de Madrid, Ignacio González, els SMS del ministre Rafael Catalá, o la forma com Interior i la Fiscalia es van veure esquitxades amb el cas Canal, li han semblat "qüestions d'actualitat", de l'actualitat que "interessaria" a l'oposició.



No satisfeta la cambra, la xacra de la corrupció ha planat per l'hemicicle fins a diverses ocasions. Primer, quan el portaveu del PSOE, Antonio Hernando, ha elevat el to i ha afirmat que la "responsabilitat" de què parlava Montoro el seu partit la va exercir amb l'abstenció. Ara bé, s'ha cuidat de donar ales a l'exsecretari general, Pedro Sánchez, enmig del procés de primàries. Per això, ha afegit que posats a parlar de ser "responsable", li ha recordat que veure un president –Rajoy– desfilant per declarar com a testimoni en el marc de la trama Gürtel, sí que podria minar la "confiança" dels mercats. Segon, el tema ha tornat quan Joan Mena, d'En Comú Podem, ha assegurat que el PP era el partit "més corrupte de la Unió Europea".



Els únics que s'han quedat amb les ganes de dir la seva són els del PDeCAT, que com que estan al Grup Mixt, ho hauran de fer aquest dijous. Això sí, algun diputat demòcrata no s'ha estat de lamentar que el PNB "hagi fet de PNB" i que Ciutadans s'hagi empassat "el gripau" de la quota basca.



"Plurinacionalitat a cop de talonari", havia dit Mena a l'hemicicle. "A aquests només els importen els diners", es lamentava sobre els nacionalistes bascos un del PDeCAT que, tanmateix, ha fet un copet a l'esquena a Tardà per felicitar-lo per la frase sobre el Cara al Sol.




























Enllaç noticia :

http://www.elnacional.cat/ca/politica/tarda-montoro-catalans-cara-sol_155343_102.html