dimarts, 23 de maig del 2017

Rajoy compara Catalunya amb una dictadura, per la llei de transitorietat jurídica



POLÍTICA







Mirella Cortès, d'Esquerra, lamenta que el govern espanyol vol "imposar més que negociar" i assegura que "a la tardor ens veiem a les urnes, ni un pas enrere" 





 



per Joan Guirado (Senat) 23/05/2017



Una imatge del Senat espanyol | Senado
 

  


Esquerra Republicana de Catalunya ha intentat copsar, sense èxit, l'opinió del president espanyol Mariano Rajoy sobre la conferència de Carles Puigdemont, Oriol Junqueras i Raül Romeva ahir a Madrid. La senadora Mirella Cortès li ha preguntat "quina és la voluntat real del president" per "solucionar un problema que vostè mateix ha reconegut". Cortès ha acusat Rajoy d'"imposar més que negociar" i li ha recordat que la conferència es va celebrar a l'Ajuntament de Madrid per què "l'alcaldessa té convicció democràtica" perquè "el seu partit ens va enviar a la comissió territorial del Senat, el president del qual va acusar els catalans de pirats". La senadora li ha recordat que "ens veurem a les urnes a la tardor, per què no farem cap pas enrere, ni un".




Cortès ha reclamat que "el poble de Catalunya vol votar majoritàriament per què ens han demostrat la impossibilitat de canviar aquesta Espanya espoliadora" i li ha dit que "posar les
urnes i que el poble decideixi" és la millor decisió. La portaveu republicana a la cambra alta també ha demanat a Rajoy que "anul·li els processos judicials oberts contra els catalans".




Rajoy ha tornat a recordar que "no negociaré res amb ningú que m'amenaça amb una llei de transitorietat jurídica" i assegura que "ni un president del govern ni ningú pot acceptar xantatges". El líder de l'executiu espanyol s'ha escudat en què "el nostre govern ha fet moltes inversions i ha treballat pels catalans mentre d'altres feien altres coses". Rajoy també ha assegurat que "l'estat espanyol ha ajudat la Generalitat a pagar nòmines mentre vostès feien bons patriòtics". El president espanyol ha titllat la situació política a Catalunya de dictadura quan ha dit "és una cacicada reformar la norma per aprovar la llei de transitorietat jurídica en 24 hores al Parlament, més propi d'una dictadura que d'un estat de dret, com és Espanya". Segons el president espanyol "és un dels disbarats més grans que he vist en democràcia". Rajoy ha reiterat un cop més que "vostès es volen saltar la llei".




Sobre la declaració de Soraya Sáenz de Santamaría divendres, després del consell de ministres, convidant a Puigdemont a debatre amb Rajoy al Congrés dels Diputats, el president espera "que tingui la valentia de debatre amb mi" i que "expliqui als 350 diputats l'amenaça de la llei de transitorietat jurídica".





La corrupció ha tornat a centrar part de la polèmica del ple d'avui. El portaveu de Podemos Ramón Espinar ha criticat a Rajoy que "hagi guanyat les eleccions fent trampes, com ha dit la fiscalia" una afirmació que ha indignat el president del govern. Espinar li ha recordat que el 3 d'abril, en una entrevista televisiva, Rajoy va dir que per tenir alguna responsabilitat en corrupció ell o algú a qui hagi nomenat hauria d'estar investigat al qual el portaveu de Podemos li ha etzibat que "un any abans vostè va nomenar, amb la seva signatura, a Concepción Dancausa com a delegada del govern a Madrid i avui està imputada, per tant vostè té alguna responsabilitat". El senador del partit morat també li ha recordat a Rajoy que "vostè és el president del PP, on passen coses" i li ha demanat que "marxi a casa". Tanmateix li ha recriminat que "vostè vol que Moix sigui el nou fiscal general, per tant, quan parla d'un estat de dret es refereix a un estat de dretes".






El president espanyol ha assegurat que "la meva valoració de la corrupció és sempre negativa, sigui al meu partit o un altre" i treu pit que "totes les mesures que hem posat en marxa han servit, per què s'estan descobrint casos ara de fa molt temps". Rajoy li ha explicitat que "ni el meu partit ni el meu govern controlen ni els aparells de l'estat ni els mitjans de comunicació".







Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/201982/esquerra-a-rajoy-ni-un-pas-enrere-ens-veiem-a-les-urnes