dimecres, 10 de maig del 2017

‘Pitjor que Nixon!’: Trump contra les cordes per haver acomiadat el cap de l’FBI



MÓN - AMÈRICA







Acomiadant el cap de l'FBI que estava investigant les seues relacions amb Rússia Trump ha desfermat una reacció furiosa, fins i tot dins el seu propi partit 


















10.05.2017  19:00





‘Donald Trump està envoltat de sicofants i afeccionats que no saben o no volen dir-li que no’. El dur comentari del Washington Post aclareix per ell sol l’abast de la monumental crisi política que s’ha obert als Estats Units després de la sobtada decisió de Donald Trump de despatxar el cap de l’FBI, James Comey. Quan s’ha sabut que Comey ha estat despatxat just després de demanar més suport i diners per a la investigació sobre el paper de Rússia en l’elecció de Trump l’escàndol ha pujat encara més de to. Molts comentaristes i polítics han reaccionat dient que l’actitud del president és pitjor encara que la que va tenir Nixon durant el Watergate i al Congrés els demòcrates i un bon grup de republicans ja han començat a parlar de mesures extraordinàries i de crisi constitucional. La primera que reclamen és un comitè especial que investigue els lligams entre la campanya de Trump i Rússia, probablement la pitjor notícia que podia rebre el president.



La periodista del Post Jenna Johnson ha explicat en aquest article de forma molt vívida el caos que es va apoderar de la Casa Blanca en comprovar la reacció al cessament del director de l’FBI. El cap de
premsa de la Casa Blanca va arribar a amagar-se dels periodistes i després els va exigir que apagaren els llums de les càmares si volien parlar amb ell, per tal que no poguessen filmar el que anava a dir.



Ningú no entén a Washington com és possible que Trump s’haja posat en un embolic com aquest, tan gros que podria acabar amb la seua presidència i tot. Les constants referències a Nixon i les comparacions amb el Watergate han arribat a provocar fins i tot una resposta hipercrítica i irònica de la Biblioteca Presidencial Richard Nixon, encarregada de vetllar pel seu llegat, que va fer una piulada afirmant que ‘el president Nixon mai no va acomiadar el director de l’FBI’.



Molt probablement la Casa Blanca esperava comprensió entre els republicans i fins i tot entre els demòcrates, dolguts pel paper de l’FBI en les eleccions, que alguns diuen que va enfonsar Hillary Clinton. Si era així, però, s’han equivocat en tot. Ara serà molt difícil evitar que el Congrés nomene una comissió especial per a estudiar les relacions entre la campanya de Trump i Rússia, un afer massa delicat que l’actual president havia pogut mantenir a ratlla des de que va ser elegit. Acomiadant Comey Trump s’ha posat en una trampa ell sol. Si hi ha comissió d’investigació aquesta serà duríssima perquè ningú no acceptarà explicacions senzilles, després que el president haja acomiadat el director de l’FBI que portava entre mans la mateixa investigació. Si Trump volia dificultar l’avanç de la investigació haurà aconseguit tot el contrari.



El director de l’FBI, James Comey, dirigia des del passat juliol un equip que havia d’explicar si la campanya electoral de Donald Trump havia rebut el suport de Rússia i fins a quin punt hi havia hagut activitats il·legals de les quals gent pròxima a Trump n’eren conscients. Després de ser escollit president, Trump va iniciar un dur atac contra Comey, que el 20 de març va anunciar al Congrés que la investigació seguia en marxa i que estaven trobant coses interessants. No hi ha cap informació contrastable sobre quin tipus d’informació té l’FBI però ningú no té cap dubte que si fos possible provar que la campanya de Trump va rebre el suport de Rússia la pressió sobre el Congrés seria tal que molt probablement acabaria per obligar Trump a dimitir.







Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/pitjor-que-nixon-trump-contra-les-cordes-per-haver-acomiadat-el-cap-de-lfbi/