dilluns, 8 de maig del 2017

Forcadell defensa que la investigació a la mesa del Parlament «atempta contra la separació de poders»



PROCÉS CATALÀ







La presidenta de la cambra i la secretària Anna Simó reclamen al TSJC que garanteixi la seva inviolabilitat parlamentària

El sobiranisme en ple dona suport a les dues membres de la mesa acusades de desobediència i prevaricació per permetre votar la resolució del referèndum

Unitat sobiranista per la declaració «exprés» de Forcadell i Simó al TSJC








, Palau de Justícia de Barcelona | 08/05/2017 a les 10:07h









Carme Forcadell i Anna Simó, abans d'entrar al TSJC Foto: Adrià Costa






La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha defensat aquest dilluns al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que la investigació contra ella i els altres quatre membres sobiranistes de la mesa de la cambra catalana "atempta contra la separació de poders". Anna Simó, secretària primera de l'òrgan parlamentari, també ha declarat aquest matí amb el mateix argument.

 


Les dues han declarat durant només 20 minuts i s'han limitat a respondre les preguntes del seu advocat, Andreu Van Den Eynde. Segons fonts judicials, Forcadell i Simó han reclamat a la magistrada instructora, María Egenia Alegret, que garanteixi la seva inviolabilitat parlamentària, cosa que els tribunals són els encarregats de protegir. "Han fet una sol·licitud d'empara al tribunal", han explicat fonts coneixedores del contingut de la declaració que s'ha produït també amb la presència del fiscal Francisco Bañeres.





Les parlamentàries han insistit que la votació de la resolució sobre el referèndum, que ha implicat aquesta segona investigació, no està lligada a la declaració de ruptura del 9-N de 2015, declarada inconstitucional. Per contra, han detallat que la resolució del referèndum té origen en el compromís amb la
consulta vinculant que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va expressar en la qüestió de confiança del setembre passat.




En el debat de política general següent, el Parlament es va limitar a recollir per escrit aquesta promesa de Puigdemont. Per això, tant Forcadell com Simó han indicat davant la magistrada que "seria estrany" que el president pogués parlar sobre el referèndum però la cambra catalana no. Per tant, hauria estat un procediment parlamentari que comença i s'esgota en si mateix que, segons han al·legat, els lletrats del Parlament no van aconsellar que s'aturés. Simplement es van limitar a dir que es tinguessin en compte les advertències del Tribunal Constitucional (TC).





Segona declaració de Forcadell

Aquesta és la segona vegada que Forcadell declara en qualitat d'investigada al TSJC i la primera que ho fa Simó. La seva defensa ha tornat a demanar l'arxiu de la causa en la qual també estan imputats el vicepresident primer de la mesa, Lluís Corominas; el secretari tercer, Joan Josep Nuet, i la secretària quarta, Ramona Barrufet per permetre la votació d'una resolució en què el Parlament instava el Govern a celebrar un referèndum d'independència com a molt tard el setembre de 2017. Corominas i Barrufet hauran de comparèixer al TSJC aquest divendres mentre que Nuet no ho haurà de fer fins el 12 de juny.




A Forcadell i els altres quatre membres de la mesa se'ls investiga pels delictes de desobediència i prevaricació, els mateixos il·lícits pels quals la presidenta del Parlament va ja va haver de comparèixer al TSJC el 16 de desembre passat per permetre la votació de les conclusions de la comissió d'estudi sobre el procés constituent, un espai parlamentari que no havia estat ni tan sols suspès. Aleshores va al·legar que la mesa de la cambra no pot actuar com a "òrgan censor del debat parlamentari" i que no tenia sentit que els diputats no poguessin debatre sobre la independència quan és un tema que bull al carrer.




Les dues causes judicials han estat unificades pel TSJC i els cinc investigats han preparat una estratègia de defensa conjuntament posant l'accent en què no es pot retirar al Parlament la capacitat de debatre propostes polítiques amb independència de qui les proposi i la defensa de la inviolabilitat dels diputats per les opinions manifestades en l'exercici de les seves funcions.




Suport unànime del sobiranisme

Forcadell i Simó han arribat al TSJC acompanyades de Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, entre d'altres dirigents polítics i de les entitats sobiranistes. En el camí des del Parlament fins al Palau de Justícia han rebut el suport de desenes de persones.




Les entitats sobiranistes han mobilitzat una vintena d'autocars per mostrar l'escalf a les dues primeres membres de la mesa que han de declarar al TSJC. "En cap cas ens aturaran. Estem disposats a culminar el procés. No ens pararà la Fiscalia ni el poder judicial", ha assegurat Jordi Sànchez, president de l'ANC. "No ens acostumarem mai a l'actitud antidemocràtica de l'estat espanyol", ha declarat per la seva banda Jordi Cuixart, d'Òmnium Cultural. Posteriorment, han anunciat l'obertura d'una caixa de solidaritat en suport a tots els càrrecs electes i ciutadans encausats.




Forcadell i Cuixart han rebut el suport de bona part del Govern –encapçalats per Puigdemont i Junqueras- així com representants del PDECat, ERC, la CUP i CSQEP. Cal recordar que és el primer cas on un membre del món dels "comuns" –en aquest cas el líder d'EUiA, Joan Josep Nuet-, està imputat en una causa vinculada al procés sobiranista.





Mobilització sobiranista a l'exterior del TSJC. Foto: Adrià Costa







La "discriminació ideològica" de la Fiscalia

Precisament, la imputació de Nuet va generar polèmica a l'inici del segon procediment. La Fiscalia no va demanar que se l'investigués en la seva querella querella en base a la seva ideologia política. El ministeri públic va argumentar que el diputat de Catalunya Sí Que Es Pot no pretenia "tirar endavant un projecte polític amb total menyspreu de la Constitució del 1978", donat que no va donar suport a la resolució com sí van fer els independentistes. El mateix Nuet va denunciar la "discriminació ideològica" que estava fent el ministeri fiscal. Finalment, el TSJC va acabar citant a declarar el líder d'EUiA en qualitat d'investigat.






A aquesta controvèrsia l'ha seguit el malestar que ha generat el fet que el TSJC utilitzés el hashtag #casForcadell en els tuits en què anunciava les citacions judicials. El sobiranisme ha interpretat que no es respecta la presumpció d'innocència de la presidenta del Parlament.












Carme Forcadell i Anna Simó, abans d'entrar al TSJC Foto: Adrià Costa






Enllaç noticia :