dissabte, 8 d’abril del 2017

Junqueras exigeix unitat al Govern, el Parlament i la societat civil per celebrar el referèndum




PROCÉS CATALÀ







El vicepresident català reclama que les institucions i el carrer responguin als passos que faci l'executiu cap al referèndum

Rufián lamenta que els comuns "volen ser el nou PSOE" i nega que es pugui estar contra l'autodeterminació amb el puny alçat

ERC reuneix centenars de persones en la celebració de la Festa Republicana al Parc de la Ciutadella

L'estat major del procés donarà per esgotada la via del referèndum pactat a finals de maig






| 08/04/2017 a les 13:25h










Oriol Junqueras, en la Festa Republicana d'ERC. | ERC






Que ningú es faci enrere, que tothom remi cap al referèndum, que cap actor defalleixi fins al setembre. Aquest és el missatge central del vicepresident del Govern i president d'ERC, Oriol Junqueras, en la festa republicana que ha celebrat el seu partit aquest dissabte, al Parc de la Ciutadella, i que reunit diversos centenars de simpatitzants i la pràctica totalitat de dirigents de la formació. Des d'aquesta jornada que anualment celebren els republicans, ha volgut tancar files i exigir compromís a tots els implicats en el full de ruta, tant per part del Govern, com de totes les institucions i la societat civil, un cop comença el tram final cap al referèndum i els xocs amb l'Estat poden anar en augment.

 


Per tot això, ha reclamat "unitat d'acció del Govern i de la majoria parlamentària compromesa amb el referèndum, del món local i de la societat civil". "Si actuem de forma conjunta i coordinada, si a cada decisió del Govern correspon la mobilització de la nostra societat i les decisions que es prenen en el conjunt de les institucions, guanyarem!", ha aventurat el líder d'ERC, que ha insistit que "la millor manera és fer-ho junts" i que "cada acció ha de ser una acció conjunta per fer realitat aquest referèndum".






Gabriel Rufián, en la Festa Republicana d'ERC. Foto: ERC












Al seu torn, el líder dels republicans a Madrid, Gabriel Rufían, ha enviat un dard als comuns, que aquest dissabte estan impulsant el seu nou partit, una formació "d'esquerres, sobiranista, feminista i de canvi". "Benvinguts a ERC", ha ironitzat, però ha criticat que "molts d'ells estan en contra d'aquest procés amb el puny alçat tot el dia", als quals els ha etzibat: "Si estàs en contra d'un procés d'autodeterminació amb el puny alçat, o et sobra el puny alçat o et falta ideologia". En aquest sentit, ha lamentat que "volen ser un nou PSOE", però els ha demanat que no vulguin governar tant una comunitat autònoma", ja que ERC vol "governar una república independent".




Així, Rufián ha afirmat que l'independentisme és "l'única amenaça" per a l'estat espanyol", ja que "no hi ha res més revolucionari que un procés d'autodeterminació". "L'única amenaça per tancar el candau del 78 és el procés independentista", ha insistit. D'aquesta manera, ha criticat que "dir-li gàngster a un gàngster és falta de decòrum" a l'Estat.






Anna Simó, en la Festa Republicana d'ERC. Foto: ERC






Igualment, la diputada i membre de la Mesa del Parlament, Anna Simó -que està sent jutjada per permetre els debats sobre el referèndum, com Carme Forcadell i els altres sobiranistes de l'òrgan-, ha agraït la feina dels membres del Govern -hi havia presents tots els consellers nomenats a proposta dels republicans: Raül Romeva, Toni Comín, Dolors Bassa, Carles Mundó i Meritxell Serret-, així com de "Carles Puigdemont i els altres", i ha demanat un aplaudiment per Forcadell -també present-. "Volem votar i votarem, a fe de Déu!", ha cridat.




D'aquesta manera, ha afirmat que aquest serà "l'últim dia" en què se celebrarà "la República del 31", ja que l'any que ve s'estarà "celebrant la República catalana del segle XXI". Per això, ha demanat "confiança en el Govern i en milers i milers que exigeixen i exigim votar, com a molt tard, aquest mes de setembre", així com blindar la "unitat que fa la força" i ha receptat un full de ruta basat en la "determinació, l'escrupolositat democràtica i el bon rotllo davant la rancúnia".






Alfred Bosch, en la Festa Republicana d'ERC. Foto: ERC






Al seu torn, el cap de files d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona, Alfred Bosch, també s'ha referit als comuns. Així, de cara al referèndum previst pel setembre, Bosch ha reclamat a l'alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, que "Barcelona estigui a l'alçada" i ha cridat: "No tingueu de les inhabilitacions, de les amenaces dels d'aquí, dels de Madrid o d'Europa, és el moment del coratge". "Compartirem les sobiranies, però n'hi ha una que obre totes les portes", ha etzibat i, citant l'exministre de Finances grec, Yanis Varoufakis, ha asseverat que "la sobirania més social és la nacional".




Finalment, alguns consellers republicans han pres també la paraula. El de Justícia, Carles Mundó, ha destacat la feina d'ERC des dels municipis, el Govern o a nivell europeu, posant de relleu la seva "força transformadora, a vegades des de la discreció però des de l'eficàcia". "Molts cops han dit que, des d'ERC, no saben gestionar", ha criticat i, després de destacar que Catalunya presenta un moment de rècord en inversions i exportacions, i de més mestres a les escoles que mai, ha destacat que als republicans no els ha afectat "ni un sol cas de corrupció" en tota la seva història. Així mateix, ha afirmat que els representants seguiran explicant el procés al món i defensant el referèndum, tot i les traves de l'Estat: "No necessitem demanar favors, tenim les raons democràtiques que ens avalen".




Finalment, la consellera d'Agricultura, Meritxell Serret, ha defensat la feina per garantir la "sobirania alimentària". En tot cas, ha afirmat que el Govern treballa per aconseguir generar la "suficient confiança a tots perquè el que assolim avui és només una petita mostra del que assolirem quant tinguem aquest gran projecte que és la República catalana".








Enllaç noticia :

http://www.naciodigital.cat/noticia/128899/junqueras/exigeix/unitat/al/govern/parlament/societat/civil/celebrar/referendum