La visita dels congressistes dels Estats Units que aquest cap de setmana s’han reunit amb el president, Carles Puigdemont, no ha agradat al govern espanyol. El ministre d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis, ha rebutjat trobar-se aquesta tarda amb els dos polítics nord-americans amb els quals tenia programada una reunió a les 16:30h.



Fonts del ministeri, citades per Europa Press, han atribuït la decisió al fet que els congressistes, el republicà Dana Rohrabacher i el demòcrata Brian Higgins, no haurien acudit a la cita prèvia que tenien amb als assessors de Presidència del govern espanyol i amb el secretari d’Estat de Seguretat, José Antonion Nieto. La qüestió és que no haurien agafat el vol que tenien previst direcció Madrid, per causes personals.



Els congressistes haurien comunicat a primera hora del matí la decisió, com ha pogut confirmar El
Nacional a les 11h, a través d'una trucada al ministeri. Aplicant el principi de reciprocitat habitual en les relacions diplomàtiques, segons Exteriors, Dastis ha renunciat a rebre’ls personalment, decisió que ha arribat al control del ministeri cap a les 16h, segons ha sabut aquest diari. A l’hora fixada, però, els congressistes s’han reunit amb un subordinat del ministre, el director general per Amèrica del Nord, Fidel Sendagorta.



Les fonts d’Exteriors consultades per Europa Press asseguren que d’aquesta manera s’ha evitat que es pogués interpretar que el Govern relega els seu ministre d’Exteriors a la interlocució directa amb uns congressistes de visita a Espanya que prèviament s’han citat amb Puigdemont.



La visita de diumenge dels dos polítics nord-americans a la Generalitat es produia després que el president va mantenir entrevistes amb sis congressistes a Washington la setmana anterior, un dels quals el mateix Rohrabacher, i després que divendres passat es va reunir amb l'expresident Jimmy Carter per explicar-li el procés català.