dimecres, 28 de setembre del 2016

Puigdemont ofereix un referèndum vinculant la tardor del 2017



MOCIÓ DE CONFIANÇA




Els catalans votaran com a molt tard la segona quinzena de setembre, i Catalunya estarà a punt per prémer el botó vermell, amb acord o sense de l’Estat.






per Gemma Aguilera 28/09/2016 
 




El president de la Generalitat ha anunciat la proposta d'un referèndum vincultant per a la tardor del 2017, en concret, com a molt tard "la segona quinzena de setembre", i en primera instància, amb l'acord de l'Estat: "Tota la nostra disponiblitat a col·laborar lleialment amb l'Estat per fer possible un referèndum sobre la independència", ha anunciat. Però ha estat igualment contundent quan ha assenyalat que els catalans seran els únics que decidiran si Catalunya esdevé un Estat o no: "O referèndum, o referèndum", ha dit Puigdemont, que ha anunciat que encarregarà al vicepresident Junqueras la logística per tirar endavant el referèndum. "Estem disposats a negociar sobre com formular la pregunta, quin percentage de vot i com gestionar el resultat, fins i tot la moratòria d'un nou referèndum", ha explicat Puigdemont.




La resolució de la demanda dels catalans, que Puigdemont ha remarcat que va molt més enllà del 48%, "es resoldrà d'aquesta manera: o referèndum o referèndum". Ha insistit que "perseguirem l'acord fins al darrer dia, amb
la voluntat de fer un referèndum acordable amb l'Estat en tot moment, però si arribem al final de la legislatura i no hi ha hagut cap resposta positiva en aquest sentit, estarem preparats i a punt per pujar el darrer graó abans de proclamar de manera efectiva la independència". 




De fet, Puigdemont ha donat garanties que Catalunya estarà preparada per prémer el botó vermell de la desconnexió a finals de juny de 2017. Així ho ha anunciat el president Puigdemont durant la qüestió de confiança, en què ha garantit que “el dia que cridem a les urnes els ciutadans, hi haurà tot allò necessari perquè el trànsit de la post-autonomia a la pre-independència es faci amb el màxim de garanties”. Puigdemont ha adquirit el “compromís explícit per tenir les eines necessàries perquè no hi hagi un salt al buit, i a finals de juny del 2017 tindrem preparares les estructures d’estat per poder actuar com un Estat i poder-nos integrar a la UE”.



El president ha detallat que “estem preparats per fer el trànsit, amb garanties de seguretat jurídica i la sostenibilitat dels comptes públics i dels serveis propis d’un estat del benestar, de manera pacífica i democràtica”.




Recupera aquí el minut a minut.






Enllaç noticia :

http://elmon.cat/noticia/171077/puigdemont-ofereix-un-referendum-vinculant-la-tardor-del-2017