dimarts, 9 d’agost del 2016

La CGT estima que TMB encara oculta uns 80 salaris de directiu



BARCELONA



El sindicat calcula que uns 80 treballadors cobren més de 80.000 euros bruts anuals

Alfred Bosch (ERC) reclama una auditoria externa per ajustar els sous de la direcció

​Dos terços dels directius de TMB cobren més de 100.000 euros anuals






, Barcelona | 09/08/2016 a les 15:00h
 
 
 
 
 
 
 
Un autobús de TMB a l'avinguda Meridiana de Barcelona | Adrià Costa
 
 
 
 



La secció sindical de CGT al metro creu que Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) encara no ha publicat tots els sous de directiu de l'empresa. Malgrat que TMB va difondre aquest dilluns el salari dels 21 directius, que poden arribar als 135.000 euros bruts anuals, el sindicat defensa que falta fer públics els de "la gran cúpula directiva", és a dir, els d'uns 80 treballadors que perceben més de 80.000 euros bruts anuals, tal com ha explicat aquest dimarts a NacióDigital el delegat de la CGT al suburbà Jose Ángel Ciércoles.


 

Entre aquests 80 treballadors que estima la CGT hi hauria diverses casuístiques. Hi figurarien els càrrecs directius en anteriors etapes de TMB, els quals són rellevats dels seus càrrecs i traslladats a realitzar treballs menors, però "cobren el mateix" que quan tenien un càrrec d'alta responsabilitat, ha
ressaltat el delegat sindical. També tindrien sous elevats els responsables de cada línia de metro o dels tallers, i els adjunts a la direcció, ha afegit.


 

"Són més de 80 persones que tenen sou de director, i que estan en els llimbs perquè no apareixen al web de transparència", ha subratllat Ciércoles, el qual ha afirmat que "poden arribar a cobrar més que un director" i ha promès que el sindicat mantindrà el pols perquè es publiquin tots els sous. La CGT del metro també ha criticat en un comunicat que el que cobren els 21 directius s'hagi difós en ple mes d'agost, ja que considera que és "un intent clar que la seva repercussió pública sigui la mínima possible".  














ERC demana l'auditoria i C's destaca que Colau cobra menys

Dos terços dels 21 directius perceben més de 100.000 euros bruts anuals, només de salari fix, però llavors es veu augmentat amb els complements. TMB destina a aquests sous al voltant de 2,5 milions d'euros cada any. Part de l'oposició municipal també s'ha fet ressò de la publicació dels salaris. El president d'ERC a l'Ajuntament, Alfred Bosch, demanarà al Consell d'Administració de TMB una auditoria externa per conèixer l'eficiència i la necessitat del sistema de salaris dels directius de la companyia.


 

En un comunicat aquest dimarts, Bosch ha destacat l'anomalia que suposa que 18 directius de TMB cobrin més que el seu superior, si es tenen presents també els complements –el conseller delegat, Enric Cañas, percep 105.938 euros bruts anuals-. Ha exigit conèixer si l'escala salarial i l'organització de la direcció són adequades per a la gestió de la companyia o "si, com sembla, és excessiva, està mal repartida i cal ajustar-la".


 

Ha afegit que l'auditoria hauria de servir per ajudar a "clarificar la situació de les persones que estan fora de conveni", i a més s'haurien de fer públics els sous que TMB té fora de conveni i els salaris de tots els assessors i persones que cobren de la companyia. A més, ha exigit "màxima transparència" i ha criticat que aquesta no pot venir sempre després d'una sentència i que l'opacitat a TMB encara és present, sobretot, sobre què es paga i a qui. 













Des de C's, la líder a l'Ajuntament, Carina Mejías, ha criticat amb una piulada que "la transparència ha demostrat que els compromisos ètics d'austeritat en els sous públics era només una fal·làcia". El regidor de C's Francisco Sierra ha destacat que es constata que els sous "són superiors" al de l'alcaldessa, Ada Colau, la qual percep 100.000 euros bruts anuals, tot i que ella només se'n queda 2.200 en 14 pagues. Ha afegit que hi ha alts directius d'empreses municipals que superen els 100.000 euros, com el de B:SM, que cobra 168.000.


 

La regidora de Mobilitat compara els sous amb els de Londres i Gènova

La regidora de Mobilitat, Mercedes Vidal, ha reivindicat a través d'un post al Facebook que "l'avenç en transparència aquest últim any ha sigut molt notable" a l'Ajuntament i l'Àrea Metropolitana. Ha afirmat que al darrere hi ha sobretot "l'exigència d'una ciutadania crítica", la qual ha empès a emprendre aquest camí a les institucions. Es dóna el cas que CatalunyaPlural ja havia demanat formalment fa mig any la publicació dels sous.


 

Vidal ha defensat que no hi ha moltes empreses que transport públic que ofereixin dades "amb el mateix nivell de transparència", però ha ofert les de l'administració pública del transport de Londres, Transport for London, i els de l'empresa pública de Gènova (Itàlia). A Londres, amb més de 31.000 treballadors, els directius cobren entre 150.000 i 350.000 lliures esterlines, i a la companyia de Gènova, que disposa d'uns 2.000 empleats, els sous dels directius oscil·len entre els 76.000 i els 149.000 euros.


 

La també presidenta de TMB ha assenyalat aquest mateix dimarts, en declaracions a Europa Press, que poques empreses a Catalunya tenen el nivell salarial dels directius de la companyia barcelonina, però ha defensat que els sous es deuen al fet que "la responsabilitat de cadascun d'ells és molt elevada". Ha comentat que "cal veure si aquests sous estan o no al mercat, en el que representa una gran empresa de transport públic que és referent mundial en l'operació del transport".













Enllaç noticia :