dimecres, 13 de juliol del 2016

Barcelona refusa nomenar Felipe VI persona ‘non grata’ en una comissió tensa i amb insults



PAÍS > LOCALS



La proposta ha tingut el suport de la CUP i ERC, Barcelona en Comú i CiU s’han abstingut i C’s, PP i PSC hi han votat en contra.






Josep Garganté, regidor de la CUP a Barcelona (Fotografia: ACN).






13.07.2016  16:21



La comissió de presidència de l’Ajuntament de Barcelona ha rebutjat ‘nomenar Felipe VI i tota la casa reial espanyola persona non grata al municipi’. La proposta era de la CUP i ha obtingut 12 vots en contra, els del PSC, C’S i el PP; 8 vots a favor, els dels cupaires i ERC, i la resta, el partit del govern, Barcelona en Comú, i CiU s’han abstingut. El regidor de C’s, Francisco Sierra, li ha dit al regidor de la CUP, Josep Garganté, ‘delinqüent filo etarra, que fa apologia del terrorisme’ en una sessió tensa, on s’han pogut sentir alguns insults. El regidor ponent ha dit que estudiarà si aquestes paraules poden suposar un delicte.


La discussió sobre si el rei espanyol havia de ser o no nomenat persona ‘non grata’ ha pujat de to amb la intervenció del regidor de C’s, Francisco Sierra. Ha començat dient que el rei és un exemple de
com fer la transició i que ‘la monarquia ens ha donat 40 anys de pau’. ‘És a vostè a qui s’hauria de nomenar persona ‘non grata’, una persona condemnada per un tribunal, un delinqüent, que des que està a l’Ajuntament l’únic que fa és pressionar els membres de la Guàrdia Urbana, un metge i fa apologia del terrorisme, són filo etarres perquè va dir que Otegi va ser segrestat’, li ha etzibat a Garganté. En aquest punt, la presidenta de la mesa, Francina Vila, de CIU, li ha cridat l’atenció.


Escolteu les intervencions de Garganté i de Francisco Sierra:













La regidora del PP, Àngels Esteller, que ha votat en contra, també s’ha referit a Garganté dient-li que ‘totalitarisme és el que vostè representa. La monarquia és la unitat d’Espanya’ i ha afegit que ‘quan Felipe VI ve a Catalunya, ve a casa seva, perquè Catalunya és Espanya’. I el tercer grup que ha votat en contra ha estat el PSC. La regidora Carmen Andrés ha dit que la proposta ‘no té cap fonament’ perquè Felipe VI no ha tingut cap actitud que pugui ser discriminatòria cap a Barcelona. Andrés ha continuat ‘hi ha confusió entre la persona i la institució. Fugi de l’oportunisme polític’, li ha dit al regidor de la CUP.


Els dos grups que s’han abstingut han estat Barcelona en Comú i CiU. Des del govern municipal, el tinent batlle, Gerardo Pisarello, ha explicat que la ‘convicció republicana’ d’aquest grup ha quedat palesa duent a terme diverses accions, com la ‘modificació del nomenclàtor, la retirada de la Medalla d’Or de la ciutat a Cristina de Borbó per la seva implicació en el cas Noós, homenatjant el president Lluís Companys o donant rellevància al 14 d’abril’, (dia de la República). ‘Però aquesta via que es planteja no és l’adient’, ha dit Pisarello.


El regidor de CIU, Joaquim Forn, ha argumentat la seva abstenció acusant la CUP de voler notorietat, mentre que el seu grup treballa ‘en positiu i sense fer soroll’ per la consecució d’un ‘estat català’. ‘Quan tinguem un estat deixarem de tenir rei i CIE i no haurem de suportar ‘operacions Catalunya’ ni altres agressions que patim ara’, ha reblat.


L’únic grup que ha votat a favor de nomenar Felipe VI persona ‘non grata’ ha estat ERC. La regidora Trini Capdevila ha dit que el rei espanyol va menystenir la presidenta del parlament, Carme Forcadell, no rebent-la i ha retret a CiU que s’hagin abstingut. ‘Convergència no s’ha fet republicana aquesta cap de setmana?’ ha preguntat en al·lusió al congrés de CDC de dissabte passat. Per afegir ‘sempre és millor l’original que la còpia’. En el torn de resposta, el regidor de la CUP, Josep Garganté, ha assegurat que Barcelona en Comú i CiU ‘s’han retratat abstenint-se’. ‘Són justament els que els va bé el processisme i no la independència’. I dirigint-se a C’s ha afegit ‘ja veurem si s’ha comès algun delicte amb aquestes calúmnies. Ja en tindran notícies’.





Enllaç noticia : 

http://www.vilaweb.cat/noticies/barcelona-refusa-nomenar-felipe-vi-persona-non-grata-en-una-comissio-tensa-i-amb-insults/