dilluns, 20 de juny del 2016

Operació antidopatge d'escala mundial a Sabadell



ATLETISME



Els Mossos d'Esquadra han detingut un entrenador, un fisioterapeuta i han confiscat Epo, anabolitzants, medicaments il·legals i 60 xeringues utilitzades. També s'han fet controls a 27 atletes.





ALBERT LLIMÓS / ENRIC BORRÀS Sabadell





Jama Aden, entrenador del plusmarquista mundial de 1.500 Genzebe Diba, ha sigut detingut / MARC ROVIRA





Els Mossos  d'Esquadra, l' Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport -que és qui posa en coneixement dels Mossos el cas- i la Federació Internacional d'Atletisme (IAAF) estan realitzant una operació d'escala mundial contra el dopatge a l'hotel Arrahona de Sabadell. A primera hora del matí, en el marc de l'operació Rial, ha començat el dispositiu contra una xarxa de distribució de productes dopants que afecta, segons fonts de l'operació, a 27 atletes de nou nacionalitats, cap d'ells espanyol.


Fruit de l'escorcoll els Mossos d'Esquadra han trobat anabolitzants, Epo, medicaments il·legals a
l'Estat -no dopants, que s'usen en recuperacions endovenoses- i 60 xeringues utilitzades, segons ha explicat aquesta tarda el conseller d'Interior, Jordi Jané. El conseller ha explicat que la policia ha arrestat un entrenador i un fisioterapeuta i que s'ha denunciat una tercera persona, encara que no s'ha concretat si l'estan buscant o està localitzada. Segons fonts relacionades amb el cas, la tercera persona denunciada és una esportista no olímpica.


Hi ha esportistes d'Algèria, Sudan, Aràbia Saudita, Gran Bretanya, República del Iemen, Djibouti, Qatar, Egipte i Etiòpia. Entre els noms, Genzebe Dibaba, plusmarquista mundial de 1.500, que estava a Sabadell entrenant i ha hagut de passar els controls. També la seva germana, Tirunesh, tres vegades or olímpic, que havia arribat diumenge a Barcelona per sumar-se a l'expedició que portava una setmana entrenant a Sabadell. Altres atletes que hi eren Ayanleh Souleiman, Abdelrahman Bala o Abubaker Kaki o Said Aden Said.


Des de primera hora del matí, sis metges de la IAAF han fet controls antidopatge, en col·laboració amb el cos policial. Es tracta d'un grup d'esportistes que estaven a Sabadell fent una estada d'estiu, entrenant a la pista d'atletisme Josep Molins, i tots ells allotjats a l'hotel Arrahona on han entrat els Mossos a quarts de nou del matí. S'ha aprofitat que els esportistes estaven entrenant per entrar a l'hotel i acordonar totes les habitacions on s'allotjaven, i s'ha anat al camp d'entrenament per portar els atletes i els seus tècnics. Dels trenta atletes que hi havia a Sabadell, una vintena llarga han passat diferents proves per saber si donaven positiu.


Hi ha una branca administrativa, que condueix la IAAF, i una judicial contra diverses persones que subministraven substàncies dopants als esportistes. Jané ha destacat que és la primera vegada que els Mossos es coordinen amb una actuació administrativa antidopatge. L'únic nom que ha transcendit és el del somalí Jama Aden, entrenador de Genzebe Dibaba, que ha ha sortit detingut quan passaven 10 minuts de les dotze del migdia. No ha estat l'únic detingut d'aquest matí, uns minuts més tard ha sortit un fisioterapeuta marroquí.


Segons Jané el cas s'investiga des de l'any passat arran d'un avís de l'Agència Espanyola de Protecció de la Salut en l'Esport i de la IAAF, que van comunicat als Mossos que sospitaven que Aden "feia pràctiques dopants" a les concentracions que organitzava a l'estiu. Aden porta anys treballant a Sabadell, on duu diferents atletes migfondistes per realitzar part de l'entrenament per a les grans cites.




Enllaç noticia :