divendres, 17 de juny del 2016

L'Hermitage de Barcelona costarà 38 milions i preveu obrir el maig del 2019



BARCELONA


L'entrada costarà entre 9 i 18 euros, tot i que dos terços de les activitats seran gratis

El projecte, d'iniciativa 100% privada, el promou la societat Cultural Development Barcelona

L'Ajuntament analitzarà el seu impacte i la Generalitat diu que "no condiciona" la potència de Barcelona

 

​BComú no veu «prioritari» portar una franquícia del Museu Hermitage a Barcelona

 



, Barcelona | 17/06/2016 a les 15:11h
 
 
 
 
 
Recreació de com serà l'Hermitage de Barcelona | Hermitage Barcelona
 





La seu a Barcelona de l'Hermitage de Sant Petersburg preveu començar obres en un any i inaugurar-se el maig de 2019 en un nou edifici a la nova bocana —al costat de l'hotel vela-, després d'una inversió estimada de 38 milions d'euros. El projecte, d'iniciativa 100% privada, el promou la societat Cultural Development Barcelona, la qual van fundar els emprenedors Ujo Pallarés i el rus Valery Yaroslavskiy. La part museogràfica la pilota el físic i museòleg Jorge Wagensberg, que va transformar el Museu de la Ciència en el CosmoCaixa.


Pallarés i Wagensberg han presentat aquest divendres la maqueta i les línies generals del projecte. L'Hermitage espera rebre 500.000 visitants anuals, i l'entrada a les exposicions costarà entre 9 i 18 euros —tot i que dos terços de les activitats seran gratis-. Ocuparà un edifici de cinc plantes i set sales d'exposicions que es repartiran en 15.000 metres quadrats de superfície construïda. Ja s'ha signat un
contracte amb el museu rus per un període de 50 anys, i ara es tramitarà una concessió amb el Port pel mateix període. 











El projecte també haurà de passar pel ple de l'Ajuntament, ja que els terrenys —de 3.740 metres quadrats- estan qualificats de sòl comercial. Fonts municipals han confirmat a NacióDigital que ara tenen ús comercial i caldrà fer el tràmit urbanístic corresponent per fer el canvi d'ús del sòl. En una piulada, la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, ha avisat del fet que caldrà el beneplàcit de l'Ajuntament al projecte: "Sembla que a presentació de l'Hermitage s'han oblidat de recordar que cal canvi planejament i, per tant, vist-i-plau ajuntament sobre ubicació".




Ujo Pallarés i Jorge Wagensberg presenten el projecte de l'Hermitage Barcelona. Foto: Andrea Resmini/Hermitage Barcelona





L'Hermitage Barcelona neix amb la voluntat de no ser una simple franquícia, sinó de portar les millors peces del museu rus, però no se n'ha concretat cap. Wagensberg ha explicat que el barceloní disposarà de la sala Hermitage, on es podran admirar les "grans obres" de l'Hermitage, les quals rotaran: "Pràcticament es podria anomenar la peça del mes", ha destacat. També hi haurà exposició permanent però amb continguts variables, on hi podria haver una peça central amb d'altres que ajudin a explicar-la; i exposicions temporals.


"No serà una franquícia per on aniran passant les peces de l'Hermitage, vindran les millors peces", ha insistit Wagensberg, el qual es proposa inventar un llenguatge museogràfic nou per explicar grans històries relacionades, per exemple, amb la condició humana o com representar un volum de tres dimensions en un llenç que només en té dues. També pretén que el museu sigui un espai obert a la ciutat, i creu que el fet que Barcelona en tingui un de nou "el que fa és fomentar visites a altres museus".


En un any ja funcionarà una ubicació provisional

No caldrà esperar el 2019 per fer-se una idea del nou museu. Pallarés ha previst que en un any es busqui una ubicació provisional per començar a funcionar. Ha destacat que el futur museu està orientat als barcelonins, i ha subratllat que serà un espai que no té cap vinculació amb les activitats que el rodegen: l'hotel vela ni els vaixells de la marina esportiva de la bocana. Això sí, el nou edifici museístic, de línies molt racionals, disposarà de cafeteria, restaurant a la coberta, "coffee corners", espais per fer tallers de formació i un auditori.


El projecte es va plantejar el 2011, i pel camí ha passat per diverses vicissituds i s'han descartat altres ubicacions. Primer els tallers navals pròxims a on s'instal·larà finalment, i després va ser l'edifici estatal de l'Aduana, proposta que es va treballar durant un any i mig però que es va descartar perquè implicava un retard de tres anys més. Tampoc va tirar endavant la Facultat de Nàutica com a ubicació provisional de l'Hermitage, perquè és un edifici de només 3.500 metres quadrats, ha rememorat Pallarés.


Els promotors calculen una rendibilitat anual del 15%

Ha insistit en el fet que no han demanat subvencions públiques ni tampoc a l'Hermitage, però el 50% de la inversió —19 milions- la finançaran amb crèdits que han demanat a dos bancs. Fa dos anys es va sumar al projecte un fons d'inversió andorrà, Amura Capital, sicav de MoraBanc. No obstant això, aquest fons ja n'ha sortit i ara busquen un soci més pròxim a Barcelona. Pallarés ha llançat una dada que podria ser un caramel per possibles inversors: preveuen una rendibilitat anual del 15%, i tenen 50 anys per explotar el projecte.


L'Ajuntament i la Generalitat han acudit a la presentació, tot i que no pensen aportar diners pel projecte. A la primera fila s'ha assegut la comissionada de Cultura de l'Ajuntament, Berta Sureda, i el director general d'Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni de la Generalitat, Jusèp Boya. El museu es va gestar quan governava CiU al consistori: a la primera fila també hi han sigut l'exalcalde Xavier Trias, i el que fou el seu tinent d'alcalde de Cultura, Jaume Ciurana; també el regidor d'ERC Juanjo Puigcorbé.


L'Ajuntament i la Generalitat escolten però no posaran diners

Després de la presentació, Sureda ha dit que el govern Colau fa "una lectura positiva" del projecte, però analitzaran com afectarà la ciutat. Des de la Generalitat, Boya ha rebut la iniciativa "amb simpatia", però la seva intenció és potenciar els museus públics, els quals han patit molt per les retallades. Ha recordat que altres llocs del món tenen franquícies de grans museus, com Bilbao i el seu Guggenheim, però l'èxit de Barcelona no depèn d'un sol. "La potència de Barcelona no vindrà condicionada per un Guggenheim", ha reivindicat.




Vista aèria de l'Hermitage de Barcelona, entre l'hotel vela i la nova bocana. Foto: Hermitage Barcelona





Enllaç noticia :