dilluns, 20 de juny del 2016

El TC reitera que el govern espanyol ha de traspassar a la Generalitat la gestió de les beques universitàries



TRIBUNAL CONSTITUCIONAL



Una sentència del 2001 ja ho reclamava i ara el Govern espera aconseguir 150 milions d'euros més per ajuts a l'estudi

 

El TC afirma que es van obviar «tràmits essencials» en la declaració de ruptura





| 20/06/2016 a les 14:51h



Una sentència del Tribunal Constitucional (TC) ha tornat a donar la raó a la Generalitat sobre al traspàs de la gestió del fons de beques i ajuts universitaris per a l'estudi, després de l'incompliment "reiterat" del govern espanyol d'una primera sentència del TC l'any 2001. La nova sentència resol a favor de la Generalitat el recurs presentat contra un Reial Decret del 2007 i la seva modificació del 2013 sobre la distribució de la quantia variable i, a més, recorda que l'Estat encara no ha traspassat la competència com demanava la sentència del 2001 sobre el decret del 1983.


En una sentència del maig amb un vot particular en contra i feta pública aquest dilluns pel Govern, el

TC estableix que la distribució de la quantia variable, no la seva regulació, és una tasca de gestió que correspon al Govern, tasca que es realitza des de l’Agència de Gestió d’Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR).


El secretari d’Universitats i Recerca, Arcadi Navarro, ha explicat aquest dilluns que “aquest canvi impacta positivament en la gestió que porta a terme l’AGAUR” ja que actualment el càlcul centralitzat d’aquest quantia, que realitza el Ministeri d’Educació, "interfereix al mig del procés de gestió i impossibilita la gestió descentralitzada que recull el conveni que anualment subscriu el Govern amb l’Estat”.


La sentència, però, també adverteix a l’Estat que la fórmula dels convenis de col·laboració anuals no és correcta ja que es tracta d’una fórmula provisional, a l’espera de fer efectiva la transferència de la competència. Concretament, el text del tribunal subratlla que “donat el temps transcorregut, el manteniment d’aquest règim transitori i excepcional, derivat del retard en l’assumpció per les Comunitats Autònomes de la major part de la gestió del sistema de beques i ajuts a l’estudi, és difícilment conciliable amb les exigències d’un estat descentralitzat”.


La distribució de la quantia variable de les beques i ajuts a l’estudi en mans de l’AGAUR es traduiria en què els estudiants tindrien l’ingrés de la beca en el moment de la comunicació de la seva resolució ja que l’AGAUR no estaria pendent de la transferència de crèdit per part del ministeri.


El secretari d’Universitats i Recerca ha advertit que, malgrat aquesta nova sentència favorable, el càlcul centralitzat que realitza el ministeri, en base a una dades que únicament estan en mans de l’Estat, “dificulta fer aquest traspàs efectiu a partir del pròxim curs”.


150 milions d’euros extres
 

Més enllà d’això, Navarro ha tornat a recordar que la transferència completa i, per tant, la gestió del fons estatal, “suposaria uns 150 milions d’euros que permetrien ampliar el sistema de tarifació social i, per tant, beneficiar a un major nombre d’estudiants; així com implementar noves modalitats d’ajuts que incrementin l’equitat com les beques salari”.


El Govern treballa en l’elaboració d’un Pla Integral de Beques i, prèviament a la seva implantació, ha encarregat a un grup d’experts la redacció d’un informe que analitzarà el finançament de les universitats públiques, els preus públics i taxes, i l’eficàcia del sistema d’ajuts. L’informe, que es realitza d’acord a les demandes del Parlament de Catalunya, significarà “disposar d’un diagnòstic sòlid i científic per ajudar a definir les estratègies de futur”, a més de permetre una actualització del model de finançament de les universitats “orientat a la millora de la qualitat”.


El futur Pla Integral de Beques suposarà una millora en l’eficiència de l’actual sistema de tarifació social que ha permès que el 40% dels universitaris catalans estudiï amb algun tipus de beca o ajut. Un percentatge que el secretari ha recordat que “mai abans tants estudiants s’havien beneficiat d’algun tipus de beca o ajut”. També ha destacat que gràcies a aquest sistema “ningú ha quedat fora de la universitat per motius econòmics”.


D’acord amb el sistema de tarifació social, els estudiants paguen en funció de la renda. Així el cost total dels estudis que assumeixen els universitaris se situa entre la gratuïtat i un màxim del 25%. A més, el sistema de tarifació social ha rescatat a 6.500 estudiants de rendes més baixes que havien quedat fora dels ajuts del ministeri per l’enduriment dels criteris acadèmics.


Enllaç noticia :