divendres, 24 de juny del 2016

David Cameron dimiteix després de la victòria del Brèxit



MÓN-EUROPA

Farà efectiva la renúncia al càrrec de primer ministre el mes d'octubre vinent.





David Cameron



Per: Redacció 

24.06.2016  09:28



El primer ministre britànic, David Cameron, ha anunciat que renuncia al càrrec, com a conseqüència de la victòria del Brèxit en el referèndum celebrat ahir. La dimissió, la farà efectiva d’ací a tres mesos, a l’octubre en el congrés del partit conservador. Així ho ha anunciat en la compareixença que ha fet davant del número 10 de Downing Street, on ha dit que no hi podia haver cap mena de dubte sobre el resultat del referèndum i ha demanat que es respecti la decisió dels britànics.


Cameron, que havia defensat el manteniment del Regne Unit a la UE, ha volgut transmetre un missatge de calma als ciutadans europeus, deixant clar que no hi haurà canvis immediats en les
relacions entre el Regne Unit i els altres estats europes, ni en la circulació de persones ni en la circulació de béns i el comerç.


Ara, però, Cameron diu que ‘el país necessita un nou lideratge, un nou capità que porti el Regne Unit a la pròxima destinació’, i per això pren la decisió de plegar. Però ho vol fer d’una manera ordenada, i per això diu que deixa tres mesos de marge perquè es pugui triar la persona que el rellevi.








Visiblement emocionat, David Cameron ha defensat que els britànics han votat per marxar de la UE i “la seva voluntat ha de ser respectada”. “Els britànics han fet una tria que no només s’ha de respectar, sinó que els que han perdut, com jo, han d’ajudar a fer possible”, ha assegurat el polític conservador, que va fer campanya per mantenir el Regne Unit a la Unió Europea.


“Vaig ser absolutament clar durant el referèndum sobre la meva opinió que el Regne Unit és més fort, més segur i millor dins de la UE”, ha recordat Cameron. “Però el poble britànic ha pres una decisió molt clara per prendre un camí diferent i per tant, el país necessita un nou lideratge”, ha insistit.


Després d’anunciar la seva dimissió per a la tardor, Cameron ha dit que no ha pres la decisió “a la lleugera” sinó pensant en “l’interès nacional” i en la necessitat de mantenir un “període d’estabilitat” en les properes setmanes i mesos. “No cal un calendari precís per avui. Però la meva opinió és que hauríem de tenir un nou primer ministre a lloc per l’inici del congrés del partit conservador a l’octubre”, ha remarcat.


“El Regne Unit pot sobreviure fora de la Unió Europea”, ha sentenciat l’encara primer ministre, remarcant que cal trobar “la millor manera” d’encaixar les noves relacions entre Londres i Brussel·les. En un intent de tranquil·litzar els mercats, que han patit fortes pèrdues des de primera hora, Cameron també ha dit que “l’economia britànica és fonamentalment forta”.


El líder conservador també ha volgut enviar un missatge als britànics que viuen en altres països de la UE, així com als ciutadans comunitaris al Regne Unit: “no hi haurà canvis immediats en les vostres circumstàncies”, els ha dit.


“Ens hem de preparar per una negociació amb la Unió Europea. Això ha d’implicar tota la participació dels governs d’Escòcia, Gal·les i Irlanda del Nord”, ha assegurat Cameron. Precisament el fet que Escòcia i Irlanda del Nord hagin votat ‘sí’ a la UE, mentre que Anglaterra i Gal·les han votat ‘no’, pot dificultar el manteniment de la unió al país. Des d’Escòcia, ja es va advertir de la possible convocatòria d’un segon referèndum d’independència.




Enllaç noticia : 

http://www.vilaweb.cat/noticies/david-cameron-dimiteix-despres-de-la-victoria-del-brexit/