dimarts, 31 de maig del 2016

Romeva explica "la derrota del projecte federalista espanyol" al "think tank" progressista francès IRIS



Recalca que molts federalistes han passat a considerar que "la independència és l'única via per construir alguna cosa diferent".





POLÍTICA-FRANÇA













per Bernat Ferrer 31 de Maig 2016 a les 13.53 h



El conseller d'Exteriors del Govern, Raül Romeva, va participar recentment en una sessió sobre el procés català organitzat a París pel "think tank" Institut de Relations Internationales et Stratégiques (IRIS), proper al Partit Socialista (PS) de François Hollande i Manuel Valls. Ara, aquest organisme n'ha fet públic una entrevista que li van realitzar, en què el presenten com a "responsable" d'Exteriors. "La independència és l'única possibilitat de construir alguna cosa diferent", hi explica Romeva.


El conseller exposa als seus interlocutors com s'ha arribat fins la situació actual, en què
l'independentisme ha assolit la majoria parlamentària, recalcant que fins fa poc "el gruix de la societat catalana era sobretot federalista". "Però la derrota d'aquests projecte federalista espanyol, concretada per la sentència TC del 2010, ha fet que la bona part de la gent que era federalista hagi passat a ser independentista", exposa. "Dia rere dia, derrota vers derrota", els federalistes catalans es van adonar que el seu projecte no tenia recorregut, exposa Romeva, i la sentència del TC contra l'Estatut "va ser la gota que va fer vessar el got".


Així mateix, Romeva insisteix també en difondre un missatge especialment crític amb els sistema polític espanyol, que ja ha formulat en d'altres tribunes internacionals, com a via per explicar aquest canvi de mentalitat d'una part dels catalans: "Les institucions governamentals i judicials no funcionen en un quadre de separació de poders i no comprenen la realitat plural que hi ha a l'Estat. Hi ha un xoc institucional, hi ha una frustració social per això."


"Hi ha una demanda de ser sobirans en allò que afecta a la quotidianitat: llengua, cultura, gestió econòmica, presència internacional…", exposa així mateix el conseller.











"Carreró sense sortida"

Un dels principals analistes de l'IRIS focalitzat en la política espanyola és Jean-Jacques Kourliandsky, que en una entrevista amb El Món analitzava la situació catalana com "un carreró sense sortida" i apuntava els recels que la CUP pot generar arreu del continent, més enllà del projecte independentista: "Hi ha una part de la majoria que dóna suport al govern que està a favor de continuar a la UE, però la CUP hi està totalment en contra. I això fa difícil preveure una Catalunya independent quina relació tindria amb el seu exterior."


Alhora, Kourliandsky es mostrava plenament confiat de la capacitat de l'Estat espanyol per resoldre el procés català per vies democràtiques i dialogades. "Espanya és un estat democràtic, i té prou elements per resoldre els seus conflictes", asseverava. 
Enllaç noticia :