dilluns, 14 de març del 2016

L’extrema dreta confirma els pronòstics i obté un gran resultat a les eleccions alemanyes

Diumenge  13.03.2016  19:03

MÓN

Esdevé la segona força a Saxònia Anhalt i entra als tres parlaments on hi havia eleccions.










Tal com preveien les enquestes, l’extrema dreta ha fet un gran resultat a les eleccions d’avui a tres estats alemanys. Segons els sondatges a peu d’urna fets públics per les televisions, a Saxònia Anhalt la xenòfoba Alternativa per Alemanya ha quedat segona i ha superat el 20% dels vots. En aquest estat, hi ha guanyat la CDU de la cancellera Merkel amb un 30%, Alternativa per Alemanya ha estat segona amb el 24,3%, els ex-comunistes de Die Linke tercers amb el 16,1% i els socialistes de l’SPD han tingut el pitjor resultat de la història: han quedat quarts, amb només un 10,5%.

A Renània-Palatinat els socialistes s’han mantingut en primer lloc, amb el 36,4%. La CDU hi ha
perdut tres punts i ha baixat fins al 31,8%, un resultat important perquè la líder socialdemòcrata d’aquest estat, Julia Klöckner, lidera l’oposició a la cancellera Merkel que, doncs, sembla que perd possibilitats. L’extrema dreta d’Alternativa per Alemanya pot ser la tercera força de l’estat, amb el 12,4% dels vots.

A Baden-Württemberg, la CDU de Merkel hi té una pèrdua espectacular, d’un 11% dels vots. Hi guanyen els Verds, amb un 30,4%, seguits de la CDU amb un 27%. Alternativa per Alemanya hi obté un 15% i deixa en aquest estat també en quarta posició els socialistes, que només aconsegueixen el 12 per cent del vot.

Els resultats han fet saltar les alarmes en la classe política alemanya ja que amb aquest nivell de vot sembla molt clar que l’extrema dreta serà al parlament federal després de les pròximes eleccions-
Els resultats, en conjunt, són també una derrota important de la cancellera Merkel, que veu molt qüestionada la seva política d’obertura de fronteres en la crisi dels refugiats. La CDU només governarà en un dels tres estats on hi hagut eleccions aquest diumenge.

Informació relacionada:
Crònica des de Berlín de Vicent Partal: ‘Amb la irrupció de l’extrema dreta, Alemanya s’encara avui als seus fantasmes


Enllaç noticia :