dijous, 3 de març del 2016

La comissió d'estudi del Procés Constituent seguirà malgrat les amenaces de l'Estat

Última actualització Dijous, 3 de març de 2016 18:05 h

El TC admet a tràmit l'incident d'execució de sentència presentat per l'Estat contra la comissió del procés constituent.

 

 

 

 

Marta Rovira, JxSí
© ACN

 


ACN Madrid .- El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit aquest dijous l'incident d'execució de sentència que el govern espanyol va presentar contra la decisió del Parlament de Catalunya de crear la comissió d'estudi del Procés Constituent. Els magistrats han adoptat la decisió després de rebre les al·legacions del ministeri públic i del Parlament de Catalunya. Actuen en resposta a la petició e l'Advocat de l'Estat, que va presentar l'incident d'execució perquè considera que la posada en marxa de la comissió del Procés Constituent suposa un incompliment de la sentència en què va declarar inconstitucional i va anul·lar la resolució independentista del 9 de novembre del 2015 del mateix Parlament. L'admissió a tràmit no suposa cap pronunciament per part del TC, que resoldrà el cas en el futur.

L'admissió a tràmit obre ara la via perquè els magistrats puguin fer en el futur algun advertiment a càrrecs públics del Parlament de Catalunya i es posin en marxa les noves atribucions del Tribunal Constitucional per sancionar i suspendre els que incompleixin les seves sentències. 

Les reaccions no s'han fet esperar:

JxSí avisa que “cap tribunal impedirà” la comissió del Procés Constituent perquè seria com “suspendre la democràcia”

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha reaccionat aquest dijous a la tarda a l’admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional (TC) del requeriment del govern espanyol pel compliment de la sentència contra la declaració del 9-N, amb la intenció d’impedir que se celebri la comissió del Procés Constituent. Per a Rovira, “no hi ha cap tribunal que pugui impedir un debat al Parlament entorn a un mandat que es democràtic i legal”. “No pot suspendre, ni prohibir, ni impedir que debatem, proposem i aprofundim. La nostra feina és aquesta. I això no ho pot impedir de cap manera. Si s’atrevís, el que estaria prohibint és la democràcia i seria gravíssim”, ha afegit la portaveu. És per això que recorda que el tràmit d’aquest dijous “en cap cas significa una suspensió ni la paralització, i per tant treballarem amb la previsió que teníem i el dia 8 hi ha sessió de la comissió”.

CSQEP avisa l'Estat que tindrà molt difícil justificar davant la ciutadania una suspensió de la comissió del procés

El portaveu adjunt de Catalunya Sí Que Es Pot, Albano Dante Fachin, ha avisat aquest dijous el govern espanyol i el Tribunal Constitucional (TC) que els costarà molt explicar a la ciutadania una possible suspensió de la comissió del procés constituent. "Políticament, els hi costarà fins i tot davant la ciutadania de la resta de l'Estat explicar que no puguem parlar de manera oberta", ha subratllat en una entrevista a Catalunya Ràdio. Fachin ha recordat que, precisament, van optar perquè la comissió del procés constituent fos d'estudi i no legislativa per evitar impugnacions del TC i evitar el "xoc de trens". Sí Que Es Pot defensarà la comissió encara que el TC resolgui que vulnera la suspensió de la resolució independentista del 9-N. "Aquest és l'espai que ens ha de permetre contrastar idees que estan al carrer", ha remarcat.
Enllaç noticia :