dimecres, 9 de març del 2016

El primer ministre canadenc no descarta reconèixer una Catalunya independent

Última actualització Dimecres, 9 de març de 2016 13:30 h



Justin Trudeau diu que el procés català s'ha de prendre de manera molt seriosa.




 

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau

 

El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, ha deixat a l’aire un possible reconeixement de Catalunya com a estat independent per part del seu estat. En una entrevista concedida al Huffington Post, ha dit es donés la situació, “prendria una decisió després d’estudiar cada cas”. Trudeau no s’ha volgut mullar en excés, ja que ha dit que dependria del que fes la comunitat internacional i Espanya, però sí que ha volgut evitar descartar un No al reconeixement català. 
"El procés català s'ha de prendre de manera molt seriosa"

En qualsevol cas, a preguntes de l’edició en castellà del diari digital nord-americà sobre el procés, ha dit que “s’ha de prendre de manera molt seriosa”. El cap de l’executiu canadenc ha evitat posicionar-se i ha dit que és una qüestió d’Espanya i de Catalunya, però alhora no ha fet servir la retòrica que el govern espanyol ha difós per les vies diplomàtiques oficials sobre la presumpta il·legalitat del procés i la importància de la Constitució Espanyola.

Québec i Catalunya no són comparables

Justin Trudeau, originari de la part francòfona del Canadà tot i no haver-hi nascut, ha dit que se sent “orgullosament quebequès i orgullosament canadenc”, i ha explicat que malgrat alguns no vegin els dos sentiments compatibles, la majoria sí que els veu complementaris. Trudeau ha dit que els processos duts a terme al Québec no són equiparables a Catalunya, sense donar-ne més motius.

Un terç dels primers ministres canadencs han estat quebequesos, cosa que contrasta amb l'Estat espanyol i Catalunya

Per exemple, no ha especificat que des de la seva independència el 1867, el 31% dels primers ministres han nascut al Québec, que aporta un 23% de la població del Canadà. En canvi, en el mateix període, l’Estat espanyol només ha tingut caps de l’executiu catalans durant dos anys en total, amb el general Prim, Estanislau Figueras i Pi i Margall, entre 1869 i 1873, tot i que el 16% de la població de l’Estat és catalana.


Enllaç noticia :