dimarts, 9 de febrer del 2016

Qui havia de vigilar l'estació on ha començat el foc? Nou enfrontament entre el Govern i Adif

Josep Rull rebutja les "excuses" del president d'Adif, Gonzalo Ferre, que ha culpa als Mossos d'Esquadra de la poca vigilància de la instal·lació tot i haver-ho denunciat a l'octubre. El director de la policia, Albert Batlle, li ha respost immediatament: "Els Mossos no som agents de seguretat privada, exigeixo una disculpa"


El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, i el president d'Adif, Gonzalo Ferre / ARA




El president d'Adif, Gonzalo Ferre, ha apuntat als Mossos d'Esquadra per la manca de vigilància en l'antiga estació on s'ha originat el foc que ha provocat el caos ferroviari d'aquest matí. Ferré ha assegurat que havien "presentat diverses denúncies", l'última d'elles l'octubre passat, per intentar que no seguís entrant gent a les instal·lacions, una problemàtica que havien detectat.

Segons ha explicat en una roda de premsa a l'Estació de Sants, impedir l'accés al lloc, on ja hi havia cartells que advertien que el pas estava prohibit és " responsabilitat de les forces de seguretat". 


Ferre ha afegit que l'estació "mai havia estat oberta" i ha confirmat que l'origen de tot plegat ha sigut la fumera originada per un foc. Ara bé, c ontràriament al testimoni de diversos veïns de la zona sobre aquesta estació fantasma, el president d'Adif ha assegurat que a l'estació abandonada no hi vivia ningú. Si algú hagués estat vivint, "hagués mort per l'acció del foc", ja que era "un cul de sac" de difícil escapatòria, ha precisat. 

Segons ha afegit, a la visita que ha fet personalment a la zona, ha vist una sèrie de coses, "poc nombroses", entre elles "l'esquelet d'un somier, ampolles i roba sense cremar" escampada pel terra. " No entenem com tan poc material hagi pogut afectar totes les instal·lacions", ha assegurat, tot i que ha afegit que hauran de ser els bombers els encarregats de determinar l'origen de les flames.

Ferre ha explicat que Adif té 1.600 kilòmetres de vies a Catalunya, protegides per un doble tanca, on inverteix prop de 90 milions d'euros cada any. "Hi ha zones on, malauradament, no hi ha excessiu control", ha reblat.

La resposta dels Mossos

" Ens han sorprès i dolgut les declaracions del president d'Adif; n'exigim una disculpa immediatament". Així de contundent s'ha mostrat el director general dels Mossos d'Esquadra, Albert Batlle, en declaracions a l'ARA.

"La vigilància d'aquestes instal·lacions abandonades, que tristament en té moltes, correspon a l'operador, que és Adif. Els Mossos no som agents de seguretat privada i no podem estar palplantats a la porta d'aquestes instal·lacions", ha afegit.

Albert Batlle ha confirmat que és cert que Adif va presentar una denúncia el mes d'octubre perquè algú havia entrat en aquestes instal·lacions que avui hi ha hagut l'incendi. " La denúncia ens consta, i vam obrir una investigació per saber qui va entrar. Però la protecció de l'espai, insisteixo, és responsabilitat dels propietari".

Aquest és el segon cop que Adif culpa els Mossos d'Esquadra d'un problema a Rodalies, després que ho fessin en els darrers robatoris de coure. "Comencem a estar acostumats a com Adif defuig les seves responsabilitats", ha conclòs Batlle a l'ARA.

La resposta del Govern

" Són excuses que no podem acceptar", ha respost el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, en un contacte informatiu posterior. Rull s'ha queixat de l'actitud de l'administrador ferroviari -" el forat negre que tenim", ha verbalitzat-, perquè no ha pogut mantenir cap reunió al llarg del dia i només ha parlat amb el secretari d'Estat i no amb la ministra de Foment, Ana Pastor.

De fet, Rull s'ha queixat també que ha intentat telefonar també Ferre, però aquest no l'ha respost. "No pot ser que no hi hagi el manteniment adequat de les instal·lacions, hem de millorar mecanisme d'evacuació del túnel" perquè no s'acumuli el fum, ha afegit.