dimecres, 10 de febrer del 2016

Crida a respondre els atacs de França contra el català

Dimecres, 10 de febrer de 2016 14:05 h

En marxa una recollida de signatures per “salvar” la llengua a les escoles de la Catalunya Nord


La reforma de la Llei d’Educació Nacional que està promovent el govern de França pot suposar un retrocés del català a les escoles de la Catalunya Nord, segons l’APLEC, l’associació de referència en la defensa de la llengua catalana al territori nord-català. És per aquest motiu que l’entitat ha engegat una recollida de signatures per “salvar” l’ensenyament en català davant l’aparent atac de l’Estat francès als idiomes regionals. 







Reducció del català a les escoles nord-catalanes d'entre un 30% i un 75%

L’APLEC denuncia que tot i que segons els textos de la nova legislació el català no s’hauria de veure afectat, “constatem disparitats en la interpretació entre establiments educatius”. De fet, l’entitat diu que han comprovat “una reducció d’hores de llengua d’entre un 30% i un 75%”. A més, APLEC alerta que el Rectorat de Montpeller, del qual depenen els col·legis públics de la Catalunya Nord, “no dóna la partida pressupostària necessària als establiments nord-catalans perquè puguin mantenir el nombre d’hores”.

Inici de la defensa del català davant la nova llei


A banda d’impulsar la recollida de signatures, l’associació també ha fet una crida als pares perquè demanin als col·legis dels seus fills el manteniment de l’escolarització en català o en català i francès perquè hi tenen dret segons la Llei d’Educació. APLEC també ha alertat de la situació els establiments nord-catalans per carta. Paral·lelament, la defensa contra el presumpte atac de l’Estat gal ja ha tingut la primera manifestació. Es tracta d’una cassolada celebrada dissabte passat a Perpinyà i organitzada pel Centre Cultural Català Casal Jaume I de la ciutat rossellonesa.




Enllaç noticia :

http://directe.cat/475691