dilluns, 4 de gener del 2016

Junqueras reclama a CDC i la CUP que tornin a la taula de negociació

ROGER TUGAS Barcelona



El líder d'ERC no concreta si Mas hauria de fer un pas al costat per facilitar la investidura però demana generositat a tothom i preservar la transversalitat




Junqueras i altres dirigents d'ERC en la reunió de l'executiva ampliada / RUTH MARIGOT



El president d'ERC, Oriol Junqueras, no llença tovallola i reclama a CDC i la CUP que esgotin els terminis de negociació abans de donar-la per esgotada. És per això que aquest dilluns, després d'una reunió de l'executiva ampliada del republicans, els ha instat a tornar a seure a la taula i a que busquin l'entesa. "Hem sentit dir a tothom que no s'aixecaria de la taula, el que hem de fer és no aixecar-nos", ha exigit en roda de premsa el líder d'ERC, qui ha recordat que "del 27-S en va sortir mandat democràtic molt clar però ara sembla que aquest pot quedar en suspens o prorrogat". "Si queden cinc dies, el que hem de fer és aprofitar totes les hores i minuts per assolir l'acord", ha reiterat, ja que "és possible l'acord, també difícil, més del que ningú hagués volgut", mentre que "no hi ha cap garantia que unes eleccions dibuixin un escenari més governable que l'actual".

D'aquesta manera, ha demanat " a tothom responsabilitat per arribar a un acord, s'han de tornar a seure per arribar a un acord", ha fet una metàfora futbolística: "Cap equip de futbol que pugui guanyar una final es posi a parlar de la final de l'any següent i renuncia a la que juga". Així, Junqueras ha avançat que "ERC hi posarà tot el que estigui al seu abast" i, "si un gest d'ERC facilita l'acord, que ens ho digui, que ho farem tot per facilitar-lo". "La responsabilitat de qualsevol dirigent polític no és el de fugir endavant, sinó aprofitar tot el temps que té quan l'acord encara és possible", ha insistit, tot i que no ha concretat directament si aquest ha de passar per canviar de candidat i que el mateix Junqueras ho sigui, com  ha reclamat la CUP -i ha rebutjat CDC, per altra banda-.

"Només els demanem que s'asseguin a negociar", ha assegurat, malgrat que sí que ha avisat que "ningú ha de renunciar a res que consideri extraordinari per fer un acord". Preguntat directament sobre si estaria disposat a ser candidat a la presidència, ha respost que estaria "encantat de fer el que sigui al servei d'aquest país", però ha recordat que els republicans tenen "un seguit de compromisos" i són "sempre lleials als compromisos". "Demanem a tothom que sigui lleial amb el país", ha afegit.

Rebuig a parlar sobre com afrontar unes noves eleccions

En aquest sentit, el president dels republicans ha rebutjat parlar sobre com s'haurien d'afrontar unes eventuals eleccions el març. "Si malauradament cal anar a unes eleccions, ja tindrem temps de parlar-ne", ha etzibat, després que CDC hagi apostat per reeditar la fórmula de Junts pel Sí. "No parlem d'escenaris alternatius que ens distreguin de l'objectiu d'arribar a un acord", ha demanat.

En tot cas, Junqueras també ha apuntat que, més que un acord d'investidura, cal un acord global. "No n'hi ha prou amb la investidura d'un president", ha apuntat, ja que "cal també estabilitat parlamentària". "Hi ha molts elements que poden intervenir per a l'acord", ha recordat, i ha reclamat explorar-les totes, ja que en tenen "l'obligació", en ser el que "van encomanar els ciutadans". "Que tothom sigui tan responsable com sigui possible i cal", ha reiterat nombroses vegades.

Crida a no retallar la transversalitat

Així mateix, ha rebutjat concretar quins són els elements que aquesta darrera setmana podrien desencallar les negociacions, ja que "la manera de negociació no és tirar-se les propostes al cap en públic o dir que només pensen en eleccions", com haurien fet la CUP i CDC el matí. En tot cas, ha defensat que " la força d'aquest país està en la transversalitat, és un valor", motiu pel qual "obsessionar-se en retallar-la comporta afeblir el país". "La transversalitat comporta dificultats de gestió, però això no pot ser una excusa per no arribar a l'acord", ha insistit, i s'ha preguntat: "Com penseu que farem la redacció de la Constitució sinó des de la transversalitat?".

En aquesta línia, s'ha mostrat disposat a "ajudar des de la centralitat a uns i altres, però que es parlin en el marc de qualsevol negociació, que no és el de fer-se retrets els uns als altres". És en la taula de negociació on afirma que posarà les seves propostes per a l'acord i no de forma pública, ja que "això no ajudaria gaire".


Enllaç noticia :