divendres, 27 de novembre del 2015

TVE exclou ERC del debat electoral però hi convida partits sense representació al Congrés

MARC COLOMER Barcelona

Sí que hi serà Podem i Ciutadans malgrat que els d'Albert Rivera no tenen representació al Congrés, i que els de Pablo Iglesias la tenen per via d'ICV, ara al grup d'IU, i Compromís, al mixt. Queda en l'aire el cas de CiU, que té grup propi però es presenta per separat. Els republicans recorreran contra un pla de cobertura que consideren que els margina.






Malgrat que la demoscòpia situa ERC com un dels partits que pot aspirar a la victòria de les eleccions generals del 20-D, la candidatura que encapçalen Gabriel Rufián i Joan Tardà no tindran veu en el debat electoral de RTVE. Així es desprèn del Pla de Cobertura Informativa de la Corporació RTVE, que sí que inclou en el debat al candidat de Ciutadans, Albert Rivera, i al de Podem, Pablo Iglesias, en considerar que han de tenir tractament de partits "especialment significatius", sempre que no tinguin més temps d'atenció que els partits que sí que hi tenen representació.


Segons el Pla de Cobertura Informativa, en el 'Debat a 8' previst per al 9 de desembre i que s'emetrà per La 1 i Canal 24h en horari de màxima audiència, hi haurà els candidats dels partits amb grup parlamentari propi. Això és, PP, PSOE, IU, PNB i UPyD, però també Ciutadans i Podem. Els republicans recorreran la decisió, que consideren que els margina.

El cas de CiU, en l'aire

Queda per veure com es concreta el cas de CiU, que té grup propi al Congrés, però que aquest cop es presenta per separat. Si bé en una reunió dimarts al Congrés, segons ha pogut saber l'ARA, la direccció de RTVE va donar per fet que hi serien tant el candidat de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, com el d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida. Però el cert és que aquest compromís no figura per escrit en el pla, que ha batejat el debat electoral com a 'Debat a 8', de manera que si hi participen els portaveus dels partits amb grup parlamentari propi més C's i Podem i CiU per separat, el debat seria entre nou candidats, i no vuit.

El cas és que segons el criteri que ha aplicat fins ara RTVE -un sol representant en els debats per cada grup parlamentari- o bé el candidat de Democràcia i Llibertat o bé el d'Unió en quedarien exclosos. De fet, precisament per aquest mateix criteri, ERC també va ser exclosa del debat electoral de RTVE el 2011, perquè estava integrada en el grup d'IU, que és qui va anar al debat.


Enllaç noticia :