dijous, 5 de novembre del 2015

Suïssa farà de mediadora entre Catalunya i Espanya ‘si totes les parts ho desitgen expressament’

Dijous  5.11.2015  18:03

PAÍS

El govern federal helvètic assegura estar 'sempre disposat a discutir sobre l'estructura de l'estat federal, la política financera o la democràcia directa amb els estats que ho desitgin'.







Suïssa només farà de mediadora entre Catalunya i Espanya ‘si totes les parts ho desitgen expressament’. El govern federal helvètic ha respost a la pregunta parlamentària de cinc diputats suïssos de diferents partits, que el 22 de setembre li havien demanat si ‘tenint en compte la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa’ estaria ‘disposat a proposar els bons oficis del país per assegurar una mediació entre Madrid i Barcelona’. En la resposta parlamentària a què ha tingut accés l’ACN, l’executiu assegura que ‘les aspiracions independentistes de Catalunya afecten la política interior d’Espanya’ i, per tant, ‘no es planteja la qüestió d’una mediació de Suïssa’.

‘Suïssa només ofereix els seus bons oficis’ per fer de mediadora ‘si totes les parts ho desitgen expressament’, recorda el govern federal. En la seva resposta parlamentària, publicada aquest dimecres, defensa que, en qualsevol cas, ‘Suïssa està sempre disposada a discutir sobre l’estructura de l’Estat federal, la política financera o la democràcia directa amb els estats que ho desitgin’.

El socialista Mathias Reynard, el democratacristià Yannick Buttet, el conservador Oskar Freysinger, el verd-liberal Beat Flach i el verd Balthazar Glätti són els cinc consellers nacionals de l’Assemblea federal suïssa que havien signat la interpel·lació. ‘El poble català a expressat reiteradament la seva voluntat de decidir el seu futur polític’ i el govern de la Generalitat ‘ho ha intentat to per complir el seu mandat democràtic’ de ‘permetre als catalans votar en un marc legal’, defensen els cinc diputats.

I lamenten que ‘Madrid, per veu del president del seu govern, ha anunciat que en cas de victòria dels independentistes considerarà la declaració d’independència il·legal’. En la interpel·lació denuncien que ‘el posicionament espanyol sembla contrari a la pràctica internacional pròpia dels països democràtics’, perquè els seus ‘vetos successius han exhaurit totes les vies legals a disposició de Catalunya’.

Per tot plegat, havien preguntat al govern federal si ‘ tenint en compte la neutralitat i la tradició democràtica de Suïssa’ estaria ‘disposat a proposar els bons oficis’ del país ‘per assegurar una mediació entre Madrid i Barcelona’. ‘Tot i el bloqueig de Madrid, Catalunya aspira avui a escollir democràticament el seu futur polític’ i ‘si les llistes independentistes aconsegueixen la majoria dels escons’ en les ‘eleccions plebiscitàries del 27 de setembre’, Catalunya ‘farà una declaració unilateral d’independència’, expliquen els cinc diputats. ‘Catalunya té una identitat forta i particular, inscrita en la seva llengua i cultura però també en institucions centenàries’, recorden.


Enllaç noticia :

http://www.vilaweb.cat/noticies/suissa-nomes-fara-de-mediadora-entre-catalunya-i-espanya-si-totes-les-parts-ho-desitgen-expressament/