divendres, 28 de novembre del 2014

Trillo, ambaixador espanyol a Londres, pressiona The Economist per haver defensat el vot dels catalans

Divendres  28.11.2014  13:32

Envia una carta al setmanari


 


L'ambaixador espanyol a Londres, Federico Trillo, s'ha afegit a la pressió del cos diplomàtic espanyol contra els mitjans de comunicació internacionals que demanen que els catalans puguin votar en un referèndum sobre la independència. Amb el títol 'Deixeu-los votar' ('Let them vote'), el setmanari britànic The Economist defensava que el govern espanyol permetés un referèndum sobre el futur polític de Catalunya i els suggeria, després, de 'vèncer els independentistes a les urnes'. Ara Trillo hi ha respost enviant una carta al director.

L'article subratllava que el govern espanyol s'equivocava no permetent un referèndum i titllant de 'fracàs' el 9-N, però deia també que si es fes una votació vinculant, 'Catalunya hauria de votar per quedar-se a l'estat espanyol'.

Trillo nega que els catalans tinguin el dret de votar sobre la independència.
Heus ací la carta íntegra de Trillo, traduïda al català:


«Vau demanar al govern espanyol que deixés votar els catalans en un referèndum sobre la independència. Però no hi ha cap mecanisme possible de fer-ho sense contravenir la constitució espanyola. El Tribunal Constitucional ha dictaminat que no es pot fer cap referèndum, de manera que el govern de Madrid es limita a fer complir la llei.

La constitució espanyola del 1978 no només va portar la democràcia al nostre país, sinó que també va establir Espanya, com vau dir amb raó, com 'el país més descentralitzat d'Europa', amb les disset comunitats autònomes que gaudeixen de tota mena de poders en àrees com la despesa, l'educació i el dret de la promoció de les llengües regionals. La constitució és la base d'Espanya, votada per la immensa majoria dels espanyols, incloent-hi, per cert, el 90% dels catalans.

Fonamentalment, la constitució consagra la unitat de la nació espanyola i no reconeix el dret de la lliure determinació, cosa comuna en les constitucions d'altres democràcies occidentals. El govern espanyol no pot reconèixer aquest dret, ni tan sols negociar-lo, sense reformar la constitució, però el parlament català sens dubte pot fer una proposta per a canviar la nostra llei suprema.

El govern català ho sap prou bé. Per tant, per què no actua dins el marc legal i constitucional?»


http://www.vilaweb.cat/noticia/4221709/20141128/trillo-ambaixador-espanyol-londres-pressiona-the-economist-haver-defensat-vot-catalans.html