dilluns, 3 de març del 2014

Detinguts i multats amb més de tres mil euros per cantar Els Segadors a les portes de Mestalla

Diumenge  02.03.2014  19:56

Autor/s: Roger Cassany

Ha passat a tres afeccionats del Nàstic, que han relatat els fets a VilaWeb

 

 



Afeccionats del Nàstic.





‘Vosaltres, acompanyeu-me i doneu-me les entrades del partit’. Aquestes van ser les paraules de l’agent de la policia espanyola, a les afores de l’estadi de Mestalla, a València, cap a dos joves tarragonins afeccionats del Nàstic de Tarragona, a punt d’entrar al partit València-Nàstic de tornada de la Copa el 19 de desembre passat. Aquest agent va avisar dos policies més, que van encarregar-se de portar els dos joves, de 20 i 23 anys, a un dels furgons que hi havia a pocs metres. ‘Per què ens agafen? Què hem fet?’, preguntaven tots dos. La resposta va ser, simplement, que s’havien d’identificar amb el DNI. Un dels joves n’ha parlat amb VilaWeb i ha relatat els fets.

Havien viatjat amb un autocar contractat pel club tarragoní fins a València. Eren un grup de trenta afeccionats i, tots junts, es dirigien instants abans del partit cap a la a porta 16 d’accés al camp. Hi van arribar cantant Els Segadors i proferint crits d’independència. No havien tingut temps ni d’arribar a la segon estrofa de l’himne quan els va aturar l’agent de la policia.


Ja fins el furgó, un dels dos agents que havien pres el relleu del primer els va explicar que no podien cantar allò i que no podia permetre que tornessin a posar els peus a València. Tal qual. Perplexos i nerviosos, els dos joves van demanar més explicacions, argüint que no havien alterat l’ordre públic ni incitat a la violència i que cantar l’himne de Catalunya no era cap delicte. El policia els va dir que havien cridat ‘Puta Espanya’ i ‘puta València’, cosa que sí que era un delicte contra Espanya. ‘Com? És mentida!’, van exclamar. ‘Això és el que ens ha dit l’agent que us ha detingut i no tenim cap motiu per no creure’l’, va dir el policia. Ells, a dia d’avui, encara no s’ho creuen.

‘Com pots cantar això amb aquests cognoms, no ho puc entendre, us denunciarem’

Segons que ha explicat un dels dos joves a VilaWeb, que per recomanació expressa del seu advocat demana de no revelar el seu nom, la tensió va augmentar encara més aleshores. Si fins llavors tota la conversa s’havia fet en espanyol, ell va explotar i va començar a parlar en català. El policia, ‘amb maneres agressives i feixistoides’, amb el DNI a la mà, va llegir els cognoms, tots dos d’origen espanyol, i va dir: ‘Com pots cantar això amb aquests cognoms, no ho puc entendre. Us denunciarem pel que heu fet; ah, potser esteu de sort i no us arriba denúncia, perquè abans ha de ser aprovada’.

Mitja hora després, tots dos eren fora del furgó, esporuguits, sense entrada i sense haver signat ni llegit cap document. El policia més agressiu els havia amenaçat dient que si provaven d’entrar al camp i els enxampava, la denúncia i la multa seria molt pitjor, amb un any sense poder entrar a cap camp esportiu. L’altre agent, però, quan el primer ja no hi era, va rebaixar la tensió. ‘Va adoptar una actitud més franca, es veia que s’adonava que tot allò era increïble i injust i ens va dir que si entràvem a la zona dels afeccionats del València no ens veuria cap policia’. Així ho van fer, mercès a dues entrades noves, i van poder veure els últims minuts del la primera part i la segona. Després van saber que un company seu, també de vint-i-un any, va ser detingut dins del camp, amb el partit començat, amb les mateixes acusacions.

Multa de tres a seixanta mil euros

El 4 de febrer els va arribar la denúncia, a la qual ha tingut accés VilaWeb, amb una multa voluntària de tres mil euros ampliable fins a seixanta mil en cas que no paguessin abans de quinze dies o que presentessin al·legacions. Tots tres van decidir no pagar. ‘Era un insult, si pagàvem, era com assumir que tenien raó, el pas següent seria multar-nos per parlar en català, no ho podem permetre, és forma d’intimidació totalment injusta perquè no vam fer res del que se’ns acusa’. Dos d’ells van presentar les al·legacions pertinents i el tercer va optar per no fer-ho. Ara són a l’espera de la resposta, que pot ser una nova multa de deu, vint o seixanta mil euros.

La denúncia, a més, va ser una sorpresa, perquè a finals de gener el comitè d’antiviolència de l’esport va publicar les denúncies corresponents a aquell partit. Només n’hi figurava una, a un ultra del València, per haver incitat a la violència. Cap rastre de seu episodi amb la policia. ‘De fet, com que no ens van ensenyar ni ens van fer signar cap document, vam pensar que havia estat un rampell d’un dels policies en aquell moment per fer-nos por i res més’. S’equivocaven.

Multa pels Segadors, cap sanció per crits i càntics nazis

Tot i que ja han passat més de dos mesos, els tres joves no se’n saben avenir i esperen que tot s’acabi resolent. ‘No podem entendre que el dia de la Hispanitat puguin venir a Barcelona grups de feixistes cridant i cantant consignes nazis sense que passi res mentre nosaltres, per haver cantat Els Segadors i crits d’independència, haguem de pagar milers d’euros de multa que, a més, són molts diners… I, a sobre, a València!’, diuen. Tot plegat, en ple segle XXI i amb només vint anys, els sembla un terrible malson. L’abast de tot plegat el coneixerm els pròxims dies, quan els arribi la resolució final de la denúncia.

" En canvi per cantar alguns el 'cara al sol' no els hi fan res ... "


http://www.vilaweb.cat/noticia/4176565/20140302/detinguts-multats-mil-euros-cantar-segadors-portes-mestalla.html