dimarts, 24 de desembre del 2013

Tres morts, cancel·lacions en els transports, un descarrilament i talls de llum: el 'megatemporal' ja recorre Europa

La ciclogènesi explosiva comença a fer efecte al Regne Unit, l'oest de França i Galícia


Onades provocades pel temporal a l'oest de França / REUTERS
Tres persones mortes –dos adults al Regne Unit i un nen a França–, un mariner desaparegut, retards i cancel·lacions en trens i avions, talls de llum i de carreteres i un descarrilament –sense ferits– a Galícia. Aquest és el balanç de les primeres hores del 'supertemporal' –una ciclogènesi explosiva, en el llenguatge dels meteoròlegs– que afecta l'oest d'Europa i que s'acosta cap a Catalunya.

Les tres víctimes mortals han estat un home que va morir ahir en caure al riu Rothay, a Ambleside −al comtat de Cúmbria, al nord-oest d'Anglaterra−, una dona que va morir en un torrent a prop de casa seva a la comarca gal·lesa de Gwyneld i un nen al qual va caure al damunt un mur al departament de Calvados, al nord-oest de França. La policia investiga el cas, però la hipòtesi és que el fort vent del temporal va fer caure el mur.

Mariner rus desaparegut a França


Hi podria haver una quarta víctima, que seria el mariner rus desaparegut en caure d'un vaixell de bandera holandesa a uns 200 quilòmetres al nord-oest de Brest, a la Bretanya. Les tasques de recerca del mariner es reprendran quan ho permetin les condicions meteorològiques. L'home va caure del vaixell quan travessava una zona amb onades de més de sis metres d'altura i ratxes de vent de més de 120 km/h.

Descarrilament al tren de via estreta a Galícia
L'altre accident registrat, aquest sense víctimes mortals, ha estat a Galícia, on ahir a la nit va descarrilar un tren Feve a Covas (Lugo) en caure-li al damunt un arbre. Només hi viatjaven deu passatgers, que van resultar il·lesos, igual que els empleats del ferrocarril que hi anaven, i van ser traslladats en taxi per acabar el trajecte.

Ratxes de vent molt fortes i talls de llum
Les ratxes de vent a Galícia han arribat als 185 quilòmetres per hora a Carballeda de Valdeorras (Orense) i hi ha hagut pluges de fins a 139 litres per metre quadrat a Cuntis (Pontevedra).

Fonts de Meteogalicia han assenyalat a l'agència Efe que fins a les 08.30 hores d'aquest matí les precipitacions més extremes s'han donat, després de Cuntis, a Forcarei, a la mateixa província, on han estat de 104 litres per metre quadrat, i a Lousame, a la Corunya, amb 103 litres.

Pel que fa a les ratxes de vent, les més intenses s'han donat a Carballeda de Valdeorras, però a Cuntis n'hi ha hagut de fins a 162 km/h. Al mar, el temporal ha generat onades entre sis i vuit metres a les zones d'Ártabro i Bars. I els serveis d'emergències han atès aquesta nit més de 300 incidències pel temporal que ha negat carrers i carreteres, ha fet bolcar contenidors, ha tirat arbres i ha provocat apagades elèctriques en diverses zones.

Retards en els vols i trens fora de servei a l'àrea de Londres
Els aeroports londinencs de Heathrow i Gatwick han confirmat avui retards i canvis de ruta en els seus vols d'arribada i la suspensió d'algunes connexions ferroviàries a causa del temporal.

Tant Gatwick, on hi ha hagut un tall elèctric que ha paralitzat les cintes d'equipatge, com Heathrow han advertit que s'esperen retards i possiblement cancel·lacions durant bona part del dia, mentre que alguns vols d'arribada han estat desviats a altres aeròdroms.

El tren Gatwick Express, que connecta aquest aeroport amb Londres, ha suspès el seu servei, igual que l'Stansted Express, que va a l'aeroport de Stansted, a l'est de Londres.

Gairebé 300.000 cases sense electricitat a França i el Regne Unit
A més a més, la policia ha rescatat durant la nit vint persones atrapades en cotxes per inundacions a Dorset, sud-oest d'Anglaterra, mentre que 49.000 llars s'han quedat sense electricitat a tot el país, tot i que el subministrament s'ha restablert parcialment. A França, els abonats sense subministrament elèctric han arribat a ser uns 240.000.