divendres, 22 de novembre del 2013

Premi Nacional per a "tots els que són de l'ARA"

Carles Capdevila reclama "plantar cara a l'immobilisme" 


Premi Nacional per a "tots els que són de l'ARA"
"És el premi més important que ha rebut l'ARA, i ens arriba just set dies abans del tercer aniversari", destacava ahir el director del diari, Carles Capdevila, instants després de rebre de mans del president de la Generalitat, Artur Mas, el Premi Nacional de comunicació en la categoria de mitjans d'arrel digital, que havia estat atorgat a l'Ara.cat i que ell va dedicar "a tots els que són de l'ARA". "Molts lectors ens van dir que era merescut, i aquest és el millor adjectiu que es pot posar al costat de premi . Potser jo hauria de dir que no ho és, però crec que sí. És merescudíssim", va exclamar Capdevila, i va afegir que "la redacció de l'ARA se l'ha guanyat", perquè a més de ser "la més integrada d'Europa" és també "la més entusiasta, la més compromesa i la més implicada". En aquest sentit, el director va destacar especialment la tasca de la cap de l'edició digital de l'ARA, Sílvia Barroso, que "s'assegura en cos i ànima que no ens desintegrem". 

Capdevila va explicar que la redacció va rebre l'anunci del premi "amb eufòria, però no amb eufòria moderada, sinó amb eufòria eufòrica", i va recordar que una redacció integrada vol dir que fa "web i paper alhora", la qual cosa implica "aprendre el doble que els altres" però també "pringar el doble". "Com diria Pep Guardiola, ens aixequem ben d'hora ben d'hora, i marxem ben tard ben tard", va ironitzar. Per això, encara que els tres anys que l'ARA celebrarà dijous vinent no són una xifra rodona, va dir: "Per a nosaltres han estat com deu anys". I va bromejar, dirigint-se a Mas -que va guanyar les eleccions per primera vegada el mateix dia que naixia l'ARA-: "Potser per a vostè també han estat com deu anys. De fet, part del mèrit és seu". 

En opinió de Capdevila, aquest és "el moment d'innovar". "Cal ser valent, agosarat, tenir ganes de canviar, ser optimista, positiu i plantar cara a l'immobilisme", va reclamar, i va advertir que "quan tantes coses van malament, el que és arriscat és no moure's". "La gent que intenta que no passin coses és un bon estímul. Hi ha moments de desànim en què penses deixar-ho, però després penses l'alegria que tindrien alguns i decideixes continuar", va afegir. 

Capdevila també va aprofitar l'ocasió per "reivindicar el periodisme", i va presentar l'ARA com un mitjà "optimista, compromès i que defensa l'essència del periodisme, que és la independència". A més, va subratllar la necessitat de "posar el ciutadà, el lector, al centre". "Som en un món horitzontal", va afirmar. "Si no tenim la gent al costat" el periodisme "no té sentit". 

Per acabar, Capdevila va assenyalar que "un premi compromet molt, però un premi merescut compromet més", i que d'aquesta manera l'ARA "renova el compromís de fer bon periodisme i d'ajudar a construir el món que ve". 

Mitjans amb sentit de país

En la categoria de comunicador de ràdio, el premi va ser per a Toni Clapés, líder de les tardes des de fa quinze anys, primer amb Catalunya Ràdio i ara amb RAC1. El locutor va dedicar el reconeixement als oients per fer-li costat. I va revelar la fórmula del seu èxit: "No creure't mai que saps més que l'entrevistat". També va defensar l'humor com "una de les coses més serioses" i com un termòmetre i una via "per portar l'actualitat a la gent". 

En l'apartat de televisió, es va distingir el concurs El gran dictat . Òscar Dalmau va fer una reflexió en clau d'humor sobre les diverses tipologies de mitjans de comunicació: "Potser El Mundo titularà demà « Artur Mas premia a un dictador » o potser La Razón posarà una foto de tots dos, amb el peu «El dictador catalán, junto a Óscar Dalmau »". 

Els premis van reconèixer ahir també la tasca de Justo Molinero i els seus 30 anys de Radio Teletaxi. El locutor va defensar el bon funcionament de l'ascensor social a Catalunya: "Qui m'havia de dir fa 46 anys, quan vaig arribar a Catalunya, que avui rebria un reconeixement de la més alta representació del país". Molinero va defensar també el conjunt de la ràdio, tant pública com privada, i va reivindicar "la llibertat" amb què ha treballat tots aquests anys. 

Un altre reconeixement a la trajectòria va ser el premi en la categoria de publicitat, que va recollir Miquel Sambola. Amb mig segle de carrera al darrere -com a professional de primera línia i com a impulsor de les associacions gremials del ram-, el publicitari va explicar que en uns moments com els presents "és necessari el diàleg" i, per tant, "és important cuidar la comunicació". 

També van recollir l'estatueta els presidents de les associacions de premsa local (ACPC), gratuïta (ACPG) i revistes (APPEC). El guardó, conjunt, els reconeixia, entre altres fites, els passos que han emprès per formar una federació. Quan es consumi, representaran mig miler de mitjans, amb una forta implantació al territori. "Després de 30 anys de recorregut, les revistes hem demostrat que som estructures d'estat. Catalunya és un país de revistes", va argumentar Lluís Gendrau, president de l'APPEC. El seu homòleg de l'ACPC, Carles Ayats, recordava que hi ha 1.100 professionals arreu de Catalunya treballant en premsa local i que aquest és un subsector que tradicionalment "ha demostrat el seu compromís amb el país i amb la llengua". Alfons Udina, dels gratuïts, va recordar com aquest tipus de premsa és "al capdamunt del podi" a la majoria de comarques catalanes. 

El palmarès el va completar l'Agència Catalana de Notícies (ACN), en la categoria de mitjà de proximitat. El seu director, Joan Maria Clavaguera, va defensar el servei de l'agència en uns temps en què la majoria de mitjans han aprimat les seves plantilles. "El moment és transcendent perquè el país està immers en un moment de canvi. El volem seguir explicant, amb vocació de servei públic i d'estructura d'estat", va dir en el seu parlament. 

Mas demana "coratge"
L'acte el va tancar Artur Mas, que va traçar paral·lelismes entre la situació del país i la dels mitjans de comunicació: "En poc temps hem hagut de canviar moltes inèrcies. El dia a dia és dur, però també apassionant". El president de la Generalitat va esmentar "la voluntat, el coratge i la imaginació" com a motors essencials del canvi. I va reblar: "Potser el vostre premi més gran no és l'acte d'avui, sinó veure que el país se'n surt". 

Mas va destacar també el paper dels mitjans de comunicació com a vehicle de cohesió "en un país molt divers com el nostre". I va ressaltar la importància de "saber-se explicar", tant de portes endins com enfora. Va lloar "la comunicació serena i d'arrel democràtica" que es practica a Catalunya. "Deu tenir les seves tendències, errors i imperfeccions, però és tolerant amb les opcions diverses. M'agradaria que aquest exemple s'estengués de portes enfora", va concloure.

 Videos del Premi :









http://www.ara.cat/media/Premi-Nacional-tots-que-lARA_0_1034296704.html